Odluka Vlade FBiH

Veleprodajna cijena prirodnog plina od jula manja za skoro četiri posto

Autor: Biznis.ba
Veleprodajna cijena prirodnog plina od jula manja za skoro četiri posto
Foto: FENA

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine u četvrtak donijela Odluku kojom se daje saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog plina za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1. jula 2024. godine, koja iznosi 837,08 KM/1.000 Sm³, odnosno 0,83708 KM/Sm³.

U cijenu prirodnog plina nije uračunat porez na dodanu vrijednost. Riječ je o smanjenju od 3,69 posto veleprodajne cijena prirodnog plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Federalno ministarstvo trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

Kako je pojašnjeno, Federalnom ministarstvu trgovine upućen je zahtjev privrednog društva Energoinvest d.d. Sarajevo za promjenu veleprodajne cijene prirodnog plina prema distributivnim kompanijama u Federaciji BiH, te pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Energoinvest d.d. Sarajevo u zahtjevu, između ostalog, navodi da bi se nova veleprodajna cijena prirodnog plina za distributivne kompanije (povlaštene tarifne kupce) trebala smanjiti za 3,69 posto, odnosno s dosadašnjih 869,15 KM/1.000 Sm³ (0,86915KM/Sm³), na 837,08 KM/1.000 Sm³ (0,83708 KM/Sm³).

Prodajna cijena od 837,08 KM/Sm³ primjenjivala bi se od 1.7.2024. godine i jedinstvena je za sve distributivne kompanije na području Federacije BiH.

Također, u zahtjevu se navodi da je na smanjenje cijene plina na iznos od 837,08 KM/1.000 Sm³ uticalo smanjenje cijene plina na svjetskom tržištu, kao i da je smanjenje cijena za treći kvartal uslovljeno dešavanjima na svjetskom tržištu plina i nafte, javlja FENA.