Prijavljeno 360 kompanija

Veliki broj pristiglih prijava za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH

Autor: Biznis.ba
Veliki broj pristiglih prijava za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH
Foto: Fena

Prijave za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini za 2024. godinu su zatvorene, a ogroman broj pristiglih prijava dokaz je da su brojne kompanije u Bosni i Hercegovini sve posvećenije održivom razvoju i implementaciji principa održivosti u svoje poslovne strategije.

Ukupno 360 kompanija iskazalo je interes za prijavu za Nagradu za biznis lidere održivog razvoja u BiH za 2024. godinu, što predstavlja ogroman skok u odnosu na 2023. godinu kada se prijavilo 114 kompanija.

Te kompanije dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te posluju u različitim sektorima. Od ukupno prijavljenih, 28 posto kompanija su velike i srednje prema broju uposlenih dok je ukupno 72 posto malih i mikro prijavljenih kompanija koje su i brojnije u Bosni i Hercegovini. I ove godine su pristigle prijave od nekih od vodećih kompanija u Bosni i Hercegovini, iznova potvrđujući da je put za uspjeh održivo poslovanje. Većina, odnosno 87 posto prijavljenih kompanija, smatra da aktivno radi na smanjenju svog ekološkog uticaja na okolinu. Također, 67 posto kompanija navodi da nude plate jednake ili više od prosječne neto plate u svojoj industriji, prenosi Fena.

Prijave su pokazale da postoje mnogobrojne inicijative privatnog sektora koje su inspiracija za sve nas, jer, dok se svijet suočava s ogromnim ekonomskim, socijalnim i ekološkim izazovima, u BiH ima fantastičnih primjera koji jesu lideri budućnosti.

- Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini je izuzetna prilika da se demonstrira posvećenost Ciljevima održivog razvoja. Nije riječ samo o priznanju, već i o pridruživanju globalnom pokretu koji cijeni održivost kao srž poslovne prakse - kazala je Helena Lagerlöf, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini.

U toku perioda prijava, Nagrada za biznis lidere održivog razvoja u BiH predstavljena je na tri važna događaja, Solar Summitu u Banjoj Luci, Mini Woman Comm konferenciji, te konferenciji „Žene u biznisu“ u Sarajevu.

Proces odabira finalista će biti završen krajem aprila, te će finalisti biti promovisani kroz komunikacijske kanale UNDP-a u BiH, SDG2BiH programa, kao i kanale komunikacije donatora i partnera, dok će svečano proglašenje dobitnika i uručenje pehara biti održano na ceremoniji dodjele Nagrada.

Ovogodišnji proces prijave za Nagradu je u skladu sa najnovijim tržišnim trendovima ažuriran prateći standarde Globalne inicijative za izveštavanje (GRI) i ESG (Environmental Social Governance) standarde.

Nagrada je dio programa „Prevođenje Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja (SDGs) kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BiH), zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške Ujedinjenih nacija vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju Ciljeva održivog razvoja. Zvanični partner ove Nagrade je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz UNDP-a.