Halilčević za Biznis.ba

Veliki zamah: Aerodrom Tuzla prevezao više od 2.500 putnika za dvadeset dana

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

Grčka aviokompanija Lumiwings, za dvadesetak dana, prevezla je iz Tuzle više od 2.500 putnika na pet evropskih destinacija.

Lumiwings dva puta sedmično iz Tuzle leti za švedske gradove Halmstad i Stockholm, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg. Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, Dževad Halilčević za Biznis.ba, kaže kako su zadovoljni novim avioprijevoznikom, ali da očekuju još i bolje rezultate dok se linije „raspušu“.

- Mi svakodnevno očekujemo odobrenje za Istanbul koji bi mogao ići vrlo brzo u objavu. Nakon toga nam ostaje kapacitet za još četiri destinacije, to će biti najvjerojatnije zemlje EU i ciljamo na regije gdje ima putnički potencijal koji je dokazan u prethodnih 10 godina, kazao je Halilčević.

Postojeće destinacije otvorene su na osnovu potreba putnika, svaka naredna destinacija će se otvarati na istom principu.

- Svrha je da budemo dobar servis putnicima i od njihovog odziva zavisi dugoročnost ovih destinacija. Mi sa Lumiwingsom imamo mogućnost da dogovaramo destinacije, da ih preporučujemo, imamo mogućnost da dogovaramo broj sedmičnih frekvencija. Ako se neke linije pokažu kao neisplative mi ih možemo zamijeniti sa nekim drugim, ističe Halilčević.

Putnici sa kojima smo razgovarali obradovani su postojećim, ali i linijom koja tek treba da se uspostavi pema Turskoj.

- Zamislite da do Njemačke putujem autom 15 sati. Ovako za tri sata sam tamo. To je velika prednost, nemjerljiva, kaže Ernad koji živi u Njemačkoj.

- Malo su skuplje karte nego kod Wizz Aira ali je i komfor veći. Tako da, koliko para, toliko muzike, kaže Ismir koji je iz Danske sletio u Tuzlu.

- Ma ekstra, vjerujte. Nema ekonomije bez avioprijevoza. Ne možeš ti očekivati da ti autobusom dolaze ljudi i turisti i biznismeni, kaže Jasmin.

Podsjećamo, ugovor Međunarodnog aerodroma Tuzla i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencija te je raspisan javni poziv za aviokompanije. Subvencija je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviokompanije.