Sramotno

Video: Probijeni rokovi na šest od 10 gradilišta na autoputu u FBiH

Autor: Biznis.ba
Video: Probijeni rokovi na šest od 10 gradilišta na autoputu u FBiH
Foto: Vijesti.ba

Dok iz Autocesta FBiH najavljuju ubrzanu gradnju Koridora 5c, na terenu se ništa bitnije nije promijenilo.


U odnosu na informacije koje smo objavili u oktobru prošle godine, sada su umjesto na pet, na čak šest gradilišta autoputa kroz Federaciju BiH probijeni rokovi za završetak gradnje.

Sarajevska obilaznica - LOT 3B

Rok za izgradnju zadnje dionice Sarajevske obilaznice LOT 3B istekao je u februaru 2022. godine. Radi se o samo 1,5 kilometara saobraćajnice.

Sudeći po zadnjem odgovoru kojeg su Vijesti.ba dobile iz Autocesta FBiH, u ovoj godini neće se desiti ništa. Ovo Javno preduzeće radi na izradi idejnog projekta, nakon čega će tek biti podneseni zahtjevi za ishodovanje prethodnih saglasnosti nadležnih institucija koje su preduslov za ishodovanje urbanističke saglasnosti. Po dobivanju urbanističke saglasnosti bit će ispunjeni uslovi da se započne sa izradom glavnog projekta, a tek onda će se pristupiti nastavku radova na izgradnji LOT-a 3B, Sarajevske obilaznice. Izvođač na ovoj dionici je Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo.

Tunel Hranjen

Radovi na tunelu Hranjen su počeli 1. marta 2019. godine, a svečano puštanje u promet planirano je za početak 2022. godine. Na ovom projektu se kasni dvije godine i tri mjeseca. Izvođač radova je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Počitelj - Zvirovići

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je 20.06.2019. godine. Sa izgradnjom LOT1 se kasni dvije godine i 10 mjeseci, dok se za izgradnjom LOT 2 kasni šest mjeseci manje.

Izvođač radova je LOT 2 (Most Počitelj) je konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), te Hering d.d. Široki Brijeg kao podizvođač na mostu.

Dionice oko Zenice

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca potpisan je 1. augusta 2019. godine. Predviđeni rok izgradnje je bio 30 mjeseci odnosno april 2022. godine. U ovom mjesecu smo ušli u drugu godinu kašnjenja. Izvođač radova je Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Ugovor o izgradnji autoceste na Koridoru Vc dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk – Ponirak potpisan je 15. maja 2019. godine. Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca, odnosno august 2021. godine. Rok je probijen za preko dvije godine i devet mjeseci. Izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH).

Lašva - Nević Polje

Ugovor o izgradnji brze ceste Lašva – Nević Polje (Lot 5) potpisan je 26.04.2022. godine. Predviđeni rok završetka izgradnje bio je 20 mjeseci. Na ovom projektu kasni se već četiri mjeseca. Dužina sekcije ovog lota je 4,8 kilometara i prolazi kroz područje SBK, i to kroz općine: Vitez, Travnik i Novi Travnik. Vrijednost radova na ovoj dionici iznosi 74,9 miliona maraka, izvođač je tvrtka Hering d.d. Široki Brijeg.