MAS

Video: Prvi let iz Geteborga kompanije Ryanair u Sarajevo

Autor: Biznis.ba

Na Međunarodnom  aerodromu Sarajevo jutros je uspješno realizovan prvi let kompanije Ryanair na relaciji Getoborg – Sarajevo, kojim su u glavni bh. grad doputovala 194 putnika. 

Aviodestinaciju sa švedskim gradom realizovali su Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Međunarodni aerodrom Sarajevo, a u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, putem zajedničkog javnog poziva o subvencioniranju aviosaobraćaja u KS.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić kazao je na pres-konferenciji  da je uspostavljana saradnja sa Ryanairom nakon više od 12 mjeseci razgovora i da je ovo samo početak.

- Otvaranjem novih  direktnih aviolinija mi stavramo mogućnosti dolaska još više turista u KS, a i mi koji ovdje živimo možemo da putujemo.  Ryanair je jako interesantan u ovom segmentu, zato što je to najveća niskobudžetna kompanija možda na svijetu i u Evropi. 

Naš krajnji cilj je  da ta  kompanija u budućnosti ovdje ima svoju bazu. Što se  tiče  stanovišta turizma mi bilježimo konstantan rast, samo za prva dva-tri mjeseca ove godine imamo zantno povećan broj dolazaka i noćenja u KS – kazao je Fazlagić.

Najavio je da trenutno rade na raspisivanju  međunarodnog  javnog  poziva za nove aviolinije koji će obuhvatiti 2025. i 2026. godinu, te da će uraditi sve da pored Ryanara dođu i druge aviokompanije koje bi povećale broj destinacija.

Direktorica Sektora aerodromskih usluga na Međunarodnom aerodromu Sarajevo  Vedrana Vikić kazala je da u narednim danima, u okviru ljetnog reda letenja, očekuju  i realizaciju ostalih aviooperacija sa pet, također atraktivnih evropskih destinacija.

-  Ovo je rezultat zajedničke uspješne saradnje Turističke zajednice KS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo kao i Vlade KS i Ministarstva privrede KS. Svi skupa smo uložili veliki trud kako bi se realizirao ovaj projekat vazano sa subvencionoranje aviolinija, a sve sa ciljem proširenja mreže destinacija iz Sarajeva. Međunarodni aerodrom Sarajevo je obogatio svoju mrežu destinacija i vjerujem da smo na ovaj način ispunili potrebe i očekivanja naših putnika – kazala je Vikić.

Dodala je da je ovo je samo početak uspješne zajedničke saradnje i vjeruje da će u narednom periodu putnike ukoro moći obradovati sa još novih destinacija iz Sarajeva.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je u novembru 2023. godine to najavio da će Ryanair od aprila 2024. uvesti pet direktnih aviolinija iz Sarajeva, za Brisel, Geteborg, London,  Memingen i Milano.

Prema planu, obavljat će se preko 20 letova sedmično te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.