BiH

Vidović: MMF nam nije potreban

Autor: Biznis.ba
Vidović: MMF nam nije potreban
RS nema potrebe za sredstvima Međunarodnog monetarnog fonda jer je punjenje Budžeta RS u skladu planom, a sve obaveze se izvršavaju na vrijeme, rekla je Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Ona je objasnila da Vlada i Ministarstvo imaju dobru saradnju s MMF-om, čiji predstavnici često imaju komunikaciju s njima, ali da su i sami predstavnici te organizacije rekli da će s novim aranžmanom sačekati formiranje vlasti u FBiH i na nivou BiH.

"Kad se formira vlast, i ako ponuda MMF bude prihvatljivija nego ono što nam nude banke koje nude kredite, i ako bude potrebno za tim sredstvima, vidjećemo šta to znači ali moramo reći da smo zapise prodali prije mjesec dana s kamatom od nula odsto", rekla je Vidovićeva.

Dodala je da je odlučeno da se s zaduženjima ide jednim dijelom obveznicima a jednim dijelom trezorskim zapisima. Trudiće se, kako kaže, da maksimalno ovaj dio bude pokriven zapisima, obzirom da banke kupuju zapise i po kamatnoj stopi od nula odsto jer ako novac drže na računu Centralne banke BiH, moraju plaćati negativnu kamatnu stopu.

"Sigurno nam je ekonomičnije da idemo tamo gdje nema kamata", rekla je ona i dodala da je problem što banke ne žele da daju kredite za privrednike jer ih smatraju rizičnijom kategorijom od poslovanja s državom.

Biznis.ba / NN