BiH

Vidović: Povećati stopu PDV-a na luksuznu robu

Autor: Biznis.ba
Vidović: Povećati stopu PDV-a na luksuznu robu

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u Narodnoj skupštini da je ona apsolutno za uvođenje diferencirane stope PDV-a, te da stopa na luksuznu robu bude veća od 17 odsto.

"S druge strane, stopa PDV-a treba da bude mnogo manja za, na primjer, dječiju hranu i opremu za bebe. To je jedino pravedno koncipiranje PDV-a", ocijenila je Vidovićeva tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2020. godinu koji iznosi 3,425 milijardi KM.

Senad Bratić iz Poslaničke grupe "Zajedno za BiH" rekao je da su podnijeli više amandmana na Prijedlog budžeta za narednu godinu u kojima se traži da doznake za finansiranje povratka u Republiku Srpsku budu povećane sa planiranih 1,5 miliona KM na dva miliona KM.

On je dodao da ova poslanička grupa smatra da su planirana sredstva nedovoljna s obzirom na potrebe i broj povratnika, te da je riječ o populaciji koja je trenutno najugroženija na prostoru oba entiteta.

Ova poslanička grupa podnijela je i amandman da tekući grantovi dobrotvornim društvima "Merhamet" u Srpskoj budu povećani sa 90.000 KM na 150.000 KM radi olakšavanja rada ovom dobrotvornom društvu, kao i da se tekući grantovi za rad udruženja i organizacija civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata povećaju sa 100.000 KM na 150.000 KM.

(NN)