BiH

Vijeće ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali sporazum o rekonstruciji mosta Brčko - Gunja

Autor: Biznis.ba
Vijeće ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali sporazum o rekonstruciji mosta Brčko - Gunja

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske o rekonstruciji mosta Brčko - Gunja.

Forto je nakon potpisivanja izjavio da je sada na redu izrada projektne dokumentacije, a da se nada da će do kraja naredne godine početi i radovi.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Y42ljUKuZiQ[/embed]

Dodao je da je s hrvatskim kolegom razgovarao o ponovnom uvođenju željezničke linije Sarajevo - Zagreb i olakšavanju carinskih procedura u željezničkom prijevozu.

Forto je naveo da je razgovarano i o nastavku saradnje na izgradnji mostova u Novom Gradu i Orašju, povezivanju brzom cestom iz Hrvatske preko Bosanske krajine prema Sarajevu i Podgorici, te o rekonstrukciji Unske pruge.

Butković je istakao da će Hrvatske ceste nakon današnjeg sporazuma hitno krenuti u realizaciju tog projekta po uzoru na dosadašnju suradnju.

Podsjetio je da su zajedničkim trudom već realizovani veliki projekti, kao što su mostovi kod Svilaja i Gradiške, te je istakao da postoji dobra volja s hrvatske strane za realizaciju projekata koje je ministar Forto spomenuo.

(Biznis.ba / FENA)