BiH

Vijeće ministara BiH: Plaće u institucijama BiH i u narednoj godini ostaju iste

Autor: Biznis.ba
Vijeće ministara BiH: Plaće u institucijama BiH i u narednoj godini ostaju iste
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je na današnjoj sjednici pojedinačne odluke o visini osnovice za obračun plaće te o visini regresa za godišnji odmor zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Visina osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama BiH za 2019. godinu od 475,69 KM  i regres koji iznosi 300 KM zadržani su na nivou iz 2018. godine u skladu s Politikom Vijeća ministara BiH o ograničavanju javne potrošnje na plaće i naknade zaposlenih u institucijama BiH iz 2016. godine.

Na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, Vijeće ministara BiH je donijelo i Odluku o usvajanju politike plaća i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine za period 2019 - 2022. godine.

Politika plaća i naknada u institucijama Bosne i Hercegovine će prevashodno biti vezana za fiskalnu strategiju koja, pored ostalog, obuhvata svođenje javnih rashoda u realne okvire i smanjenje učešća ukupnih javnih izdataka u BDP-u, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Biznis.ba / FENA