BiH

Vikend izlet: Posjetili smo Hutovo blato i vodopad Kravica

Autor: Biznis.ba

Brojna mjesta u Hercegovini idealna su za vikend izlete. Ovog vikenda mi smo posjetili park prirode Hutovo Blato i vodopad Kravica.

Hutovo blato jedinstvena je submediteranska močvara u Evropi i nalazi se na teritoriji općina Čapljina i Stolac. Na samo je 40-ak minuta vožnje od Mostara. U ekosistemu Hutova blata egzistira 600 biljnih vrsta, više od 160 ptičjih i 50 ribljih vrsta.

Foto-safari najveća je turistička atrakcija ovog parka i podrazumijeva razgledanje krajobrazna, posmatranje ptica i uživanje u prirodom ambijentu močvare uz vožnju brodicama po močvarnom dijelu Hutovog blata.

Izlet se sastoji u vožnji brodicama koje mogu primiti 25 osoba.  Vožnja kanalom Sunca duga je 1100 metara do izlaska na rijeku Krupu. Polukružna vožnja niz rijeku Krupu u dužini od 2,5 km sve do kanala Lopoča traje cca 30 minuta. Slijedi vožnja kanalom Lopoča u dužini od 800 m sve do Karaotoka, mjesto polaska. Ukupna vožnja traje oko sat vremena i ruta je kružnog karaktera. Za redovnu vožnju u terminima u 12 i 17 sati izdvojićete 12 KM po osobi, dok je vanredna vožnja 100 KM.

Osim toga, Hutovo blato nudi sportski ribolov, edukativno-obrazovne staze i mjesta za osvježenje ili ručak, ali prvenstveno mir i tišinu prirode.

30-ak minuta vožnje od Hutovog blata, kroz Čapljinu, u istom danu stignete posjetiti vodopad Kravica. Tamo se uz prirodne ljepote koje možete vidjeti, razvio ozbiljan biznis. Sve je puno turista iz svih dijelova svijeta.

Ulaznicu će za vodopad Kravicu strani gosti platiti 20 KM, a gosti s prebivalištem u BiH 10 KM. Ulaznice za djecu od 7 do 18 godina koštaju 5 KM.

Podaci govore da je u prvih šest mjeseci ove godine vodopad Kravicu posjetilo 75 624 turista, što je za 20 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Iako i dalje prednjače domaći gosti, Grad Ljubuški bilježi noćenja turista iz više od 60 zemalja svijeta.

Više svjetskih časopisa uvrstilo je vodopad Kravicu na listu najspektakularnijih kupališta na svijetu, a iz Turističke zajednice ističu kako svako priznanje doprinosi afirmaciji turističke destinacije i samim time većoj posjećenosti.

(Biznis.ba)