BiH

Više od 80 izlagača na festivalu 'Vinosalis 2019' u junu u Tuzli

Autor: Biznis.ba
Više od 80 izlagača na festivalu 'Vinosalis 2019' u junu u Tuzli

Drugi Međunarodni festival vina, prateće opreme i gastronomije "Vinosalis 2019.", koji organizuje firma "Rare & Pure", okupit će 19. i 20. juna u Tuzli više od 80 izlagača, kao i istinskih poznavalaca i ljubitelja vina.

Na jednu od najznačajnijih manifestacija te vrste u BiH i šire dolazak su potvrdili veliki vinski uvoznici iz Kine, SAD-a, Njemačke, Poljske i Slovenije.

Prošle godine specijal festivala je bila dvorana "Okusi Hercegovine" gdje su se predstavili hercegovački vinari, maslinari i uljari, a ove godine organizacioni odbor odlučio je da specijal festivala bude "Okusi Slavonije i Baranje". Slavonija i Baranja pripadaju od davnina u važne vinorodne i vinarske regije, u kojima se vino nije proizvodilo samo za lokalne potrebe nego i za prodaju i konzumaciju u bližoj i daljoj okolici te je u nekim primjerima već u srednjem vijeku bilo vrlo cijenjeno diljem Evrope, a u novije vrijeme i šire po svijetu.

Kako bi približili vinsku ponudu festivala, Vinosalis 2019. bit će ocjenjivačkog karaktera. Predsjednica komisije za ocjenjivanje je Master of Wine (MW) Caroline Gilby, predsjedavajuća panela za Decanter Wold Wine Awards, za Mađarsku, Sloveniju, Češku Republiku, a od prošle godine i za Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju, kao i predavač na prestižnoj Londonskoj vinskoj akademiji WEST i direktor uprave za standarde za vino za Veliku Britaniju.

Ocjenjivanje će biti održano 2. i 3. juna.

Osim Gilby, sudije su Siniša Lasan (Advanced Sommelier CMS, WSET 3, ASI Sommelier); Denis Jazvin, (Head Sommelier grupacija Jadranski luksuzni hoteli); Miho Vidak, (Head Sommelier restaurant 360 Dubrovnik); Marko Šram (Head Sommelier restaurant Nautika); Ivo Ivaniš (vinski novinar); Božidar Jukić (WSET 3 sommelier) i Ksenija Matić (Predavačica na RIT Croatia i WSET tečajevima), najavili su organizatori.

Biznis.ba / FENA