BiH

Više od deset miliona KM za podsticaje poljoprivredi u Brčko distriktu

Autor: Biznis.ba
Više od deset miliona KM za podsticaje poljoprivredi u Brčko distriktu

Odjeljenje za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH od početka godine zaprimilo je 1740 zahtjeva za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji u novčanoj vrijednosti od 10 miliona KM.

Po prvi put bit će osigurana novčana sredstva i za regresirano gorivo za biljne vrste proizvodnje.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kaže da je u toku obrada primljenih zahtjeva za podsticaje, te da je dio već i isplaćen poljoprivrednim proizvođačima.

-Do sada je obrađeno više od 500 predmeta, a isplaćeno je ukupno 1.850.000 KM. Budžetom Distrikta za ovu godinu planirano je 9.900.000 KM za podsticaje u poljoprivredi i 500.000 KM za investicije - dodao je Ninković.

U rebalansu budžeta, kako je naveo, tražili su dodatnih pet miliona za podsticaje u poljoprivredi, ali im taj iznos nije odobren zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, te im je obećano 3.100.000 KM, što će biti isti iznos kao i prethodne godine, piše Fena.

-Ono što je novo u ovoj godini jeste pomoć poljoprivrednim proizvođačima na način da dobiju regresirano gorivo za sve one koji se bave proizvodnjom biljnih vrsta. Za ovo regresirano gorivo svi oni koji se bave proizvodnjom biljnih kultura, moći će podnijeti zahtjev u ovom odjeljenju - naveo je Ninković.

Regresirano gorivo moći će dobiti svi koji se bave uzgojem biljnih kultura, a tu pripadaju voćari, ratari, povrtlari, te će nakon izlaska komisije na teren, ovi proizvođači moći dobiti 75 maraka po hektru posađene biljne vrste.

Biznis.ba