BiH

Višemilionski projekt: Radovi na izgradnji Centralnog spomen-obilježja u Banjaluci se nastavljaju

Autor: Biznis.ba

Na mjestu gdje je nekada bio parking prostor, kod Kraša, to jeste ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u centru Banjaluke, počela je izgradnja Centralnog spomen-obilježja borcima Vojske Republike Srpske, poginulim u ratu na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine.

Početak radova je krenuo 28. juna ove godine i planira se završiti u toku sljedeće 2024. godine. Radi se o višemilionskom projektu, a inicirali su ga je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i njegovi saradnici.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić, koji je na prošlim lokalnim izborima bio kandidat vladajuće koalicije RS-a za gradonačelnika Banja Luke, naglašava da je ova lokacija neprimjerena i da ona treba da se nalazi kod spomenika Bana Milosavljevića. Međutim, Draško Stanivuković tvrdi suprotno.

"Lokacija na kojoj je počela izgradnja Centralnog spomen-obilježja je lokacija oko koje su svi saglasni i ja sam samo vodio inicijativu, nisam ništa na svoju ruku uradio. Razgovarali smo sa svim relevantnim udruženjima, ali i sa rukovodstvom Republike Srpske i Srpske pravoslavne crkve", rekao je gradonačelnik.

Alternativna lokacija koja se ovih dana pominje, kako je kazao predviđena je za gradnju parohijskog doma nakon 30 godina čekanja. Dio te lokacije kod spomenika Banu Milosavljeviću prema Palati Predsjednika je sporan i tu se rješenje imovinsko-pravnih pitanja, kako je naveo, može odužiti u nedogled.

On je ponovio da su sva relevantna udruženja bila na sastancima i dala saglasnost.

"Ovdje je izgleda najveći problem to što grad radi, ali da moji saradnici i ja nismo pokrenuli ovu inicijativu, pitaje je koliko bismo još godina i decenija ovo čekali. Od nasionalnog ponosa i zavjeta sada neki žele da nas odvedu u nacionalnu sramotu i da šarlatanski mijenjanju lokazije", zaključio je Stanivuković.

Zanimljivo je dodati da je i sam predsjednik RS-a Milorad Dodik, na jednom od obraćanja medijima, izjavio da je upravo ovo mjesto na kojem se sada gradi Centralno spomen-obilježje jedno od najprihvatljivijih i najprimjerenijih.

Biznis.ba / Vijesti.ba