BiH

Višković: Poreske olakšice za poslodavce koji povećaju plaću radnicima u RS

Autor: Biznis.ba
Višković: Poreske olakšice za poslodavce koji povećaju plaću radnicima u RS

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je da će entitetska vlada uskoro predložiti novi set zakona, s ciljem rasterećenja privrede i povećanja plaća.

-Kroz zakonsku regulativu definisat ćemo da se poslodavcima koji povećaju plaću zaposlenima, na kraju godine vrati značajan dio poreskih davanja – naveo je Višković.

Prioritet Vlade ostaje, kako je dodao, rad na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, privlačenju domaćih i stranih investicija, stvaranju uslova za nova zapošljavanja i poboljšanju životnog standarda građana.

-Vlada i ove godine nastavlja realizaciju uspješnog Programa zapošljavanja, kojim stimuliše poslodavce da otvaraju nova radna mjesta, a s ponosom ističem i da će Vlada od ove godine redovno obezbjeđivati poslove pripravnika u institucijama RS za najbolje studente sa dva javna univerziteta, jer na mladim i stručnim ljudima ostaje razvoj i prosperitet RS - naveo je Višković.

Također, od ove godine se provodi i Program prekvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica u pravcu osnovnih IT vještina, kako bi ova lica bila konkurentnija na tržištu rada.

U povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada on je građanima, radnicima i sindikatima u RS uputio čestitku.

-Na današnji dan, koji je simbol borbe za prava radnika, socijalnu pravdu i radničku solidarnost, pozivam vas da svi zajedno istrajemo u borbi za ostvarivanje ovih ideala i doprinesemo stvaranju što kvalitetnijih uslova rada u našem društvu – istakao je entitetski premijer.

(FENA)