BiH

Višković: Struja u Srpskoj nikada neće biti skuplja nego u FBiH

Autor: Biznis.ba
Višković: Struja u Srpskoj nikada neće biti skuplja nego u FBiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da struja u Srpskoj za privrednike i građane nikada neće biti skuplja nego u Federaciji BiH.

"Već smo se izborili da naša cijena za privredu bude mnogo niža nego u Federaciji. Struja za privredu u Srpskoj je 35 evra po megavat-času", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Višković je dodao da će Vlada nastojati da etapno dolazi do povećanja cijene struje, ali da će u svakom momentu biti jeftinija nego u Federaciji.

Replicirajući na opozicione navode "da ništa nije urađeno i da vlast radi populistički", premijer je istakao da Srpska daje više od 30 miliona KM podsticaja za zapošljavanje, te da je u Republici rekordna zaposlenost sa više od 267.000 radnika.

On je rekao i da podsticaji za novoprijavljene radnike daju dobre rezultate, te da se izdvajaju višemilionska sredstva za mlade do 35 godina za otpočinjanje vlastitog biznisa.

Višković je naglasio da Vlada Srpske redovno izmiruje sve obaveze.

"Mi smo možda uradili i više nego što se moglo u ovim uslovima", rekao je Višković.

On je naglasio da se plate i penzije u Srpskoj kontinuirano povećavaju u skladu sa realnim izvorima, te da bi svako volio da to bude više.

"Izdvojiti 70,80 miliona KM za sprovođenje seta zakona koji je juče razmotren i kojim će biti povećane plate radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, nije populističko djelovanje Vlade Srpske kako tvrdi opozicija", rekao je Višković.

On je naglasio da Vlada Srpske i nadležne republičke institucije na ustavan i zakonit način i dalje rade na reviziji diploma zaposlenih u javnoj upravi.

"Rade se provjere diploma oko 35 zaposlenih, a ovih dana će se provjeravati i sljedeća grupa. Biće sankcionisano gdje god bude ustanovljeno da je diploma lažna", rekao je Višković.

Biznis.ba / SRNA