BiH

Višković: Vlada RS opredjeljena za ekonomsko-socijalne reforme

Autor: Biznis.ba
Višković: Vlada RS opredjeljena za ekonomsko-socijalne reforme

Vlada Republike Srpske opredjeljena je za dosljedno provođenje ekonomsko-socijalnih reformi, rekao je danas entitetski premijer Radovan Višković tokom razgovora s ambasadorom Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthewom Fieldom.

Na sastanku u Banjoj Luci Višković je upoznao ambasadora Fielda s mjerama i aktivnostima predviđenim Programom ekonomskih reformi RS za period 2020.-2022. godine, a čija je realizacija u toku.

Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, uz uvjerenje da će biti nastavljena i u budućem periodu, naročito u provođenju reformskih procesa, unapređenju privrednog ambijenta, efikasnijem poslovanju javnih preduzeća i obrazovanju.

U saopćenju iz entitetske vlade je istaknuto da će uz podršku Ujedinjenog kraljevstva, u Glazgovu, ove godine biti održana konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u kojoj će učešće uzeti predstvanici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Višković je u odvojenom susretu razgovarao i s mbasadoricom Republike Slovenije u BiH Zoricom Bukinac, a ocijenjeno da je Slovenija značajan spoljno-trgovinski partner.

Kompanije iz te zemlje, koje posluju u RS, ostavaruju dobre poslovne rezulate, imaju društveno-odgovornu poslovnu politiku, a saradnja domaćih i slovenačkih privrednika dobra je osnova za unapređenje i razvoj ekonomske i saradnje u oblasti turizma, obrazovanja i razvoja informacionih tehnologija.

Entitetski premijer je dodao da je RS opredjeljena za evropski put, te ukazao na važnost mahanizma koordinacije u skladu s ustavnim nadležnostima u BiH.

Biznis.ba / FENA