BiH

Visoke plate većini dalje od Jupitera

Autor: Biznis.ba
Visoke plate većini dalje od Jupitera
I dok većina građana BiH razmišlja kako će pregurati od prvog do prvog, pojedinci za pojedinačni mjesečni iznos koji im legne na račun po osnovu radnog odnosa mogu da kupe četiri prosječna stana u Banjaluci.

Najviši pojedinačni mjesečni iznos od skoro pola miliona maraka, koji je u ovoj godini isplaćen u BiH po osnovu radnog odnosa, za većinu građana ove zemlje je samo san.

Ukoliko uzmemo u obzir da je mnogim građanima i prosječna plata u BiH, koja prema podacima Agencije za statistiku BiH iznosi 888 KM, nedostižna, tek onda vidimo da je velikoj većini astronomska cifra od skoro pola miliona maraka,  koja je obogatila nečiji račun u ovoj godini, dalja od Jupitera i Saturna.

Ruku na srce, činjenica je da poslodavci u privatnim preduzećima imaju puno pravo da isplaćuju ovakve cifre, a drugi par cipela je to što većina naših građana ovu cifru ne vidi ni za cijeli radni vijek.

Ovaj primjer je po ko zna koji put pokazao da je krupni kapital i dalje u modi, kao i  da su  siromaštvo i sastavljanje kraja s krajem sudbina mnogih.

Osim što sam pomen na ove svote novca stvara zazubice i produbljuje nezadovoljstvo većine, one i iskrivljuju  sliku o visini prosječne plate u BiH, odnosno naduvavaju tu cifru koja nije ni blizu realne prosječne plate, od koje ta ista  većina živi.
Tu ću se morati složiti sa stručnjacima koji savjetuju da bi kao relevantne, prilikom utvrđivanja prosječne plate, trebalo uzimati zarade iz realnog sektora, koje bi dale daleko vjerniju sliku stvarnog stanja.

U svakom slučaju, ako pogledamo i stanje u svijetu, vidjećemo da većinu svjetskog kapitala drži par pojedinaca i to je situacija koja je teško promjenjiva.

I dok jedni smatraju da bi najpravednije bilo pozamašne zarade pozamašno oporezovati u korist onih kojima je to najpotrebnije, opet dolazimo do mača sa dvije oštrice i činjenice da socijalne države blagostanje nisu podnijele ni najveće privrede svijeta.

Piše: Bojana Živanić

Biznis.ba / NN