BiH

Vlada Brčko distrikta usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu

Autor: Biznis.ba
Vlada Brčko distrikta usvojila Program samozapošljavanja za 2018. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je u petak Program samozapošljavanja za 2018. godinu u iznosu od 500.000 maraka.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je kako je limit sredstava po subjektu za ovu godinu 15.000 maraka.

- Mi smo u ovoj godini za te namjene u proračunu osigurali 500.000 maraka. S obzirom na to da u Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta BiH postoji nešto neutrošenih sredstava iz prethodnih godina, danas je dana suglasnost da Zavod pokrene proceduru i da 77.800 maraka usmjeri u program samozapošljavanja, što znači da će ukupan fond biti 577.800 maraka - istaknuo je Gudeljević.

Napomenuo je kako je, kad je riječ o samom Programu, razlika u odnosu na prošlu godinu ta što neće biti dijela za poljoprivredu zbog novog programa za tu granu gospodarstva, koji također iznosi 500.000 maraka.

Dosad je 248 poduzetnika krenulo s radom sredstvima iz ovoga programa, a očekujemo da će biti još 35 do 40 novih pravnih subjekata, ustvrdio je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH započela je i novu redovitu sjednicu na kojoj je usvojila Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava za sufinanciranje projekata koji se financiraju od strane Europske unije i drugih donatora, priopćeno je iz te vlade.

Voditeljica Odjela za europske integracije i međunarodnu suradnju Delfa Dejanović naglasila je kako će četiri organizacije iz Brčko distrikta BiH dobiti novčana sredstva.

- Odjel za europske integracije i međunarodnu suradnju u proračunu za 2018. godinu ima na raspolaganju 50.000 maraka za sufinanciranje ovakvih projekata. Koncem šestoga mjeseca Vlada je usvojila odluku o kriterijima i nakon toga mi smo raspisali javni poziv i imenovano je povjerenstvo za odabir koje je na temelju bodovanja dalo prijedlog Vladi, a koji je danas usvojen. Po pozivu se prijavilo pet nevladinih organizacija. Jedan prijedlog bio je nepravodobno podnesen, tako da su četiri prijedloga prošla, a riječ je o OC 'Vermontu', Crvenom križu/krstu Brčko distrikta BiH i OC 'Proniju', koji su dobili po 15.000 maraka, i Biciklističkom klubu 'Sveti Nikolaj', koji je dobio 5.000 maraka - kazala je Dejanović.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program utroška sredstva za dodjelu dotacija nevladinim organizacijama u Odjelu za stručne i administrativne poslove, navodi se u priopćenju.

Biznis.ba / FENA