BiH

Vlada Brčko odobrila smjernice za izradu nacrta zakona o energetskoj efikasnosti

Autor: Biznis.ba
Vlada Brčko odobrila smjernice za izradu nacrta zakona o energetskoj efikasnosti

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na redovnoj sjednici u petak odobrila je smjernice za izradu nacrta zakona o energetskoj efikasnosti Brčko distrikta BiH i smjernice za izradu nacrta zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji Brčko distrikta BiH.

Predrag Ljubojević, šef Pododjeljenja za razvoj i strategiju komunalnih usluga u Odjeljenju za komunalne poslove, kazao je da će se kroz nacrte zakona pokušati rješenja donositi na noviji način i u skladu s direktivama Europske unije, navodi se na službenim stranicama Vlade Brčko.

- Kada je riječ o energetskoj efikasnosti mi govorimo otprilike o tri oblasti i to: zgradarstvo, promet i javna rasvjeta. Tako u oblasti zgradarstva, naročito kad su u pitanju privatni objekti, nemamo nikakvo zakonsko rješenje pa se nadamo se da ćemo ovim zakonom upravo izdefinirati određene stvari i naći način da damo određene olakšice i čitav niz metoda kojima će se moći pomoći građanima kod utopljavanja zgrada i rješavanja energetskih problema - naveo je Ljubojević.

Vlada Brčko distrikta BiH je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o organiziranom i kontroliranom odstrelu divljih svinja i predatora na teritoriji Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić kazao je da će se odstrel vršiti 19. i 26. siječnja 2020. godine s ciljem smanjivanja populacije divljih svinja koje pričinjavaju štete na području Distrikta i sprečavanja širenja svinjske afričke kuge.

-Pored spomenutog Odjeljenja, ovu aktivnost kontrolirat će i inspekcija i Policija Brčko distrikta BiH - dodao je Gajić.

Vlada je na sjednici usvojila i Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za angažiranje dodatnih 20 osoba za potrebe Odjeljenja za obrazovanje, Prijedlog odluke o imenovanju članova radne grupe za izradu Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI lica u BiH i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u radne grupe za programiranje budućeg trilateralnog programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021–2027. godina, navodi se u priopćenju.

Biznis.ba / Fena