BiH

Vlada dala saglasnost za 141 radnika u RMU Banovići

Autor: Biznis.ba
Vlada dala saglasnost za 141 radnika u RMU Banovići

Vlada FBiH danas je dala saglasnost na zapošljavanje 141 radnika u RMU Banovići, dok je za njih 11, uglavnom režijskih radnika, odbila dati saglasnost.

Potvrdio je ovo federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Džindić je podsjetio da je Vlada FBiH prilikom uvođenja moratorija na zapošljavanje jasno definisala pod kojim uslovima i na koji način može doći do prijema novih radnika u bilo kojem rudniku u koncernu ili van njega.

''RMU Banovići se obratio resornom ministarstvu i uputio zahtjev za dodjelu saglasnosti za prijem 152 radnika. Nakon što je Ministarstvo pregledalo kompletnu dokumentaciju, danas smo dali saglasnost za prijem 141 radnika, a odbili saglasnost za 11 radnika, koji su uglavnom režijski radnici', rekao je resorni ministar.

On je potvrdio da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici primila k znanju Informaciju o realizovanim aktivnostima za finansiranje izgradnje bloka 1 TE Banovići.

U Informaciji je sumirano sve što je do sada urađeno na tom projektu, ali su definisane i određene aktivnosti, prenose Vijesti.ba.

Džindić je podsjetio na aktivnosti koje je do sada RMU Banovići pokrenuo na izgradnji bloka 1, a koje se vode od 2008. godine.

Rekao je takođe da je i Vlada FBiH u čitavom procesu usvojila 11 dokumenata, odluka i zaključaka, te provela određene aktivnosti, podsjetivši i na devet dokumenata koje je usvojio Federalni parlament na zahtjev resornog ministarstva. Osim toga, Džidić je napomenuo i da su Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija usvojili po dva pisma namjere podrške izgradnji bloka 1 TE Banovići.

''Vlada FBiH danas je kroz zaključak podržala gradnju bloka 1 TE Banovići, te zadužila Nadzorni odbor i Upravu RMU Banovići da nastave aktivnosti finansiranja i gradnje ovog projekta'', poručio je Džindić.

Ovim su, kako je konstatovao, otklonjene sve špekulacije o tome da se Federalna vlada protivi izgradnji bloka 1 TE Banovići.

''Vlada će podržati ovaj projekat, ali nije sve do Vlade FBiH'', istakao je on.

60.000 KM za rješavanje problema u Vitezitu

Na današnjoj sjednici razmatrana je i Informacija o stanju sigurnosti u Vitezitu, nakon što je Unutrašnja zaštitarska služba pomenutog Poslovnog sistema najavila da će napustiti svoja radna mjesta, jer su im, kako tvrde, tokom ove godine isplaćene samo dvije plate.

Ministar Džindić kazao je kako je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaprimilo akt od Ministarstva unutrašnjih poslova SBK, a potom i od uprave Vitezita da je u ovoj firmi obustavljen proces pokretanja stečaja.

"Ne znamo iz kojeg razloga, budući da je Vlada FBiH ranije dala saglasnost da se ide u ovaj proces na zahtjev uprave Vitezita i direktora Josipa Rajića", kazao je Džindić.

Kako je rekao, budući da stečaj nije pokrenut, proizvodnja je zaustavljena.

"Imamo problem sa agencijom koja radi zaštitu i čuvanje kompletnog inventara, kao i područja koje je jako riskantno, jer se radi o eksplozivnim materijalima", napomenuo je resorni ministar.

Kako bi novonastali problem bio riješen, Vlada FBiH danas je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da putem zahtjeva prema Ministarstvu finansija traži iznos od 60.000 KM iz tekućih rezervi, te da ta sredstva u svrhu finansiranja troškova rada unutrašnje zaštite u Vitezitu dodijeli Opštini Vitez, budući da su ovoj firmi blokirani i standardni i namjenski računi.

"Ministarstvo finansija će na osnovu naših prijedloga prebaciti sredstva resornom ministarstvu, koje će onda prebaciti sredstva Opštini Vitez. Opština će potom ta sredstva uplatiti zaštitarskoj agenciji koja će do pokretanja zvaničnog stečajnog postupka nadzirati kompletnu kompaniju kako ne bi došlo do sigurnosnog ispada", pojasnio je Džindić.

Biznis.ba