BiH

Vlada FBiH donijela dvije uredbe o energijskim certifikatima

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH donijela dvije uredbe o energijskim certifikatima
Federalna vlada donijela je danas na sjednici u Sarajevu uredbe o provođenju energijskih audita (provjera) i izdavanju energijskog certifikata i o uslovima za davanje i oduzimanje ovlaštenja za obavljanje energijskih audita i energijsko certificiranje zgrada.

Uredbom o provođenju energijskih audita i izdavanju energijskog certifikata uspostavlja se cjelovit sistem energijskih audita koje, s ciljem sticanja saznanja o postojećoj potrošnji energije, provode ovlaštena pravne ili ovlaštene fizičke osobe. Cjelovitim sistemom energijskih audita su obuhvaćene zgrade, njihovi dijelovi ili skupine zgrada koje imaju zajedničke energetske sisteme, redovni auditi sistema centralnog grijanja i sistema klimatizacije, tehnološki procesi, industrijska postrojenja i ostali objekti, uključujući i javne (komunalne) usluge. Uredba utvrđuje i energijske karakteristike, omogućava analiziranje stvarne potrošnje energije i zadovoljenja toplotnog komfora i nivoe usklađenosti tih vrijednosti s potrebnim, kao i propisanim zahtjevima i referentnim vrijednostima. Predviđa i mjere za tehno-ekonomski povoljno poboljšanje energijskih karakteristika.

Uredba detaljno uređuje uslove i procedure za obavljanje energijskih audita kao i energijskog certificiranja zgrada, te poslove nezavisne kontrole izdatih izvještaja o energijskim auditima i izdatim certifikatima, a obuhvaćeni su svi zahtjevi koji su utvrđeni u Zakonu o energijskoj efikasnosti u Federaciji BiH.

Svrha druge danas donesene uredbe je uspostava cjelovitog sistema ovlašćivanja osoba za obavljanje energijskog audita i energijskog certificiranja zgrada, za obavljanje programa obuke za osobe koje provode energijske audite i energijsko certificiranje zgrada, utvrđivanje sadržaja programa obuke za osobe koje provode energijski audit i energijsko certificiranje zgrada, sadržaja registra nosilaca programa obuke, te uspostava sistema ovlašćivanja osoba za obavljanje redovnih energijskih audita sistema grijanja i sistema klimatizacije, utvrđivanje sadržaja programa obuke i načina i uslova ovlašćivanja za obavljanje programa obuke za osobe koje provode redovne energijske audite sistema grijanja i klimatizacije.

Ovom uredbom detaljno su uređeni uslovi i procedure za davanje i oduzimanje ovlasti za obavljanje energijskih audita i energetsko certificiranje zgrada.

Donošenjem ovih dviju uredbi bit će riješeni problemi vezani za trenutni pravni vakuum za firme koje je Federalno ministarstvo prostornog uređenja u proteklom periodu ovlastilo za obavljanje energijskih audita i energijsko certificiranje zgrada, a kojima je važenje ovlaštenja isteklo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA