BiH

Vlada FBiH finansira izgradnju poduzetničkih zona u 20 općina

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH finansira izgradnju poduzetničkih zona u 20 općina
Federalni premijer Fadil Novalić i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH prisustvovali potpisivanju ugovora između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i 20 jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona, dodijeljeno 3.747.462,41 KM.

- Ovim činom okončan je jedan od najvažnijih projekata Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, izgradnja poduzetničke infrastrukture. To je važan element razvoja lokalnih zajednica i Vlade, koja je  donijela odluku da u tu svrhu izdvoji gotovo četiri miliona KM - izjavio je ministar Zukić nakon potpisivanja ugovora.

Očekuje da će se pozitivni efekti na području 20 općina ogledati u zapošljavanju 900 osoba i da će bolju infrastrukturu dobiti poduzetničke zone u Tešnju, Širokom Brijegu, Novom Travniku, Stocu, Donjem Vakufu, Doboj-Jugu, Jablanici, Gradačcu, Čitluku, Kiseljaku, Čapljini, Zavidovićima, Mostaru, Žepču, Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Kalesiji, Usori, Grudama i Čeliću.

- Ovo je rezultat zajedničkog ulaganja jer je iz budžeta Federacije izdvojeno 70 posto sredstava, a lokalne zajednice uložile su 30 posto sredstava. Budući da je ukupno 40 općina apliciralo, od kojih je 20 dobilo sredstva, Vlada Federacije BiH trebala bi vjerovatno već sutra da donese odluku o izdvajanju novih sredstava - potvrdio je Zukić.

Potpisani ugovori će, kako su istakli načelnici općina Žepče i Donji Vakuf, Mato Zovko i Huso Sušić, svakako doprinijeti boljem poslovnom ambijentu u poduzetničkim zonama u ovim općinama, gdje se također očekuju nova zapošljavanja.

Odobrena sredstva bit će usmjerena na izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture (ceste, vodovod, kanalizacija, el. energija, itd.) u okviru poslovnih zona u Federaciji BiH, kao preduslova za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnom nivou.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Eo6MsYHR06I[/embed]

Biznis.ba / FENA