BiH

Vlada FBiH odobrila 4 miliona KM za Naftni terminal u Pločama

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH odobrila 4 miliona KM za Naftni terminal u Pločama
Vlada se suglasila sa zahtjevom privrednog društva Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo za investiranje u NTF u iznosu četiri milijuna maraka te danas donijela i Odluku o dodjeljivanju ovog iznosa s ciljem povećanja kapitala NTF-a, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Usvojene su i informacije o Programu tehničko­tehnološke sanacije i modernizacije infrastrukture NTF-a s Planom investicija za obnovu i rekonstrukciju infrastrukture za period 2019.-2021. godina, zatim o kontroli namjenskog utroška financijskih sredstava i praćenju dinamičkog plana realizacije projekta, kao i izvještaj o poduzetim radnjama koje se odnose na prijave štete vjerovnika iz štetnog događaja od 5. 8. 2018. godine.

Vlada FBiH na današnjoj sjednici utvrdila je interes Federacije BiH za obavljanje usluga željezničkog putničkog i kombiniranog prometa JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo u 2019. godini.

Za željeznički putnički promet riječ je o pravcima Sarajevo - Bihać - Sarajevo (jedan par vlakova) i Sarajevo - Čapljina - Sarajevo (dva para).

U kombiniranom željezničkom prometu to su relacije Doboj - Čapljina granica, Brčko granica - Čapljina granica, Semizovac - Čapljina granica, Sarajevo Teretna - Čapljina granica, Brčko granica - Lukavac, Maglaj - Čapljina granica, Čapljina granica - Lukavac, Čapljina granica - Konjic i Čapljina granica -Visoko.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija zaključit će ugovor sa Željeznicama FBiH kojim će urediti sufinanciranje obavljanja usluga javnog željezničkog putničkog i kombiniranog prometa prema namjeni i visini sredstava utvrđenih Proračunom FBiH za 2019. godinu.

Biznis.ba / FENA