BiH

Vlada FBiH odobrila 60.000 KM za rješavanje problema u Vitezitu

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH odobrila 60.000 KM za rješavanje problema u Vitezitu

Vlada FBiH razmotrila je danas Informaciju o stanju sigurnosti u Vitezitu, nakon što je Unutrašnja zaštitarska služba pomenutog Poslovnog sistema najavila da će napustiti svoja radna mjesta, jer su im, kako tvrde, tokom ove godine isplaćene samo dvije plate.

Ministar Nermin Džindić kazao je kako je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaprimilo akt od Ministarstva unutrašnjih poslova SBK, a potom i od uprave Vitezita da je u ovoj firmi obustavljen proces pokretanja stečaja.

"Ne znamo iz kojeg razloga, budući da je Vlada FBiH ranije dala saglasnost da se ide u ovaj proces na zahtjev uprave Vitezita i direktora Josipa Rajića", kazao je Džindić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je rekao, budući da stečaj nije pokrenut, proizvodnja je zaustavljena.

"Imamo problem sa agencijom koja radi zaštitu i čuvanje kompletnog inventara, kao i područja koje je jako riskantno, jer se radi o eksplozivnim materijalima", napomenuo je resorni ministar.

Kako bi novonastali problem bio riješen, Vlada FBiH danas je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da putem zahtjeva prema Ministarstvu finansija traži iznos od 60.000 KM iz tekućih rezervi, te da ta sredstva u svrhu finansiranja troškova rada unutrašnje zaštite u Vitezitu dodijeli Opštini Vitez, budući da su ovoj firmi blokirani i standardni i namjenski računi.

"Ministarstvo finansija će na osnovu naših prijedloga prebaciti sredstva resornom ministarstvu, koje će onda prebaciti sredstva Opštini Vitez. Opština će potom ta sredstva uplatiti zaštitarskoj agenciji koja će do pokretanja zvaničnog stečajnog postupka nadzirati kompletnu kompaniju kako ne bi došlo do sigurnosnog ispada", pojasnio je Džindić.

Biznis.ba