BiH

Vlada FBiH osigurala 12 miliona KM za nova zapošljavanja

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH osigurala 12 miliona KM za nova zapošljavanja

Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu dala saglasnost na Odluku o usvajanju Programa kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor ovog zavoda.

Krediti za novo zapošljavanje iznose, po novouposlenom radniku, za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Pri tome je minimalni iznos kredita po jednom korisniku 40.000 KM, a maksimalni 500.000 KM.

S ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, kredit iznosi 10.000 KM po uposleniku, bez obzira na privrednu granu.

Kako je medijima nakon sjednice pojasnio federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera FBiH Vesko Drljača, cilj Programa je da se po povoljnim uslovima omogući novo zapošljavanje, samozapošljavanje i održivo zapošljavanje.

- Ovo je jedna mjera koja je u bitnom dijelu bolja u odnosu na raniji program rada. Što se tiče samog programa rada, on sadrži sveobuhvatne elemente, principe i pravila kreditiranja, instrumente osiguranja kredita, monitoring kredita, kaznene mjere i raskid ugovora ukoliko dođe do situacije da se nisu poštivale utvrđene ugovorne obaveze - kazao je Drljača.

Istakao je da će se krediti plasirati isključivo preko Razvojne banke FBiH, koja će vršiti i procjene kreditnog rizika.

- Radi se o 12 miliona KM koji se stavljaju na raspolaganje, i želja je da u što većem obimu bude obuhvaćeno što više kategorija. Korisnici ovih mjera, odnosno kredita, mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana u FBIH, a i u RS-u kada se radi o povratničkim porodicama - pojašnjava Drljača.

Prioritet u okviru Programa, kako je naveo, je da se obezbijedi veće zapošljavanje u sektorima poljoprivrede, metalne industrije, građevinarstrva, drvne industrije, proizvodnji kože i tekstila, te zanatskih usluga.

Direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar ističe da ovaj zavod i sada ima program kreditnih plasmana, međutim on je iz 2005. i zastario je u pogledu konkurentnosti i uvjeta koje sadržava.

- Činjenica da prošle godine nije bio niti jedan zahtjev za kreditom, ove godine također, stavila je nama za zadaću da unaprijedimo taj program u smislu da damo bolje uvjete, a ti uvjeti su dati kroz smanjenje kamate i povećanje većeg iznosa koji poslodavac može povući za zapošljavanje kroz produženje grejs perioda... I u saradnji sa Razvojnom bankom, mi smo to i uradili - rekla je Lončar.

Naglašava da su krediti za novo zapošljavanje za industrijsku proizvodnju bili 25.000, za stare zanate su sada 20.000, ali su prije bili 15.000, što predstavlja povećanje po osobi za 5.000.

- Minimalni iznos kredita po jednom korisniku je bio 15.000, a sad je 40.000. Fiksna kamatna godišnja stopa za industriju je bila četiri posto, sad je 2,5 posto. Održavanje postojeće zaposlenosti je bilo maksimalno po osobi 5.000, sad je 10.000. Grejs period je bio tri godine, sad je pet. Godišnja kamatna stopa je bila pet posto, sad je tri - pojasnila je Lončar.

Bitno je istaknuti, dodaje, da mi prema ovom programu trenutno imamo raspoloživih 12 miliona, i da taj iznos stalno raste, zato što se budžet puni iz povrata kredita.

- Bitno je da novac ne bude neiskorišten, da otvorimo mogućnost i kreditiranja preko naših revolving linija, i da na taj način pomognemo i poslodavcima, odnosno pomognemo u zapošljavanju nezaposlenih osoba - istakla je Lončar, dodajući da su u ovaj program uvršteni i stari zanati.

Na novinarsko pitanje da prokomentariše najavu rudara RMU Zenica i Breza da će sutra obustaviti proizvodnju, ukoliko im danas ne bude isplaćen topli obrok za prošli mjesec, ministar Drljača rekao je da to nije njegov resor, ali da je Vlada senzibilna i da apsolutno želi pomoći rudarima.

- Sigurno je da će Vlada zauzeti afirmativan stav - kratko je rekao Drljača.

Biznis.ba