kantoni i općine

Vlada FBiH: Polugodišnji Konsolidirani izvještaj o izvršenju proračuna

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH: Polugodišnji Konsolidirani izvještaj o izvršenju proračuna
Foto: Fena


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine primila je na znanje Konsolidirani izvještaj o izvršenju proračuna Federacije BiH, kantona i općina u Federaciji BiH, te finansijskih planova vanproračunskih fondova Federacije BiH za siječanj-lipanj 2024. godine.

Izvještaj je rađen na osnovu finansijskih izvještaja o izvršenju proračuna Federacije BiH, županija, gradova i općina u Federacije BiH, te financijskih planova vanproračunskih fondova u Federaciji BiH (deset općinskih službi za zapošljavanje, deset općinskih zavoda zdravstvenog osiguranja, tri općinske direkcije za ceste, Federalni zavod za zapošljavanje i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH).

Ovaj izvještaj sadrži informacije o strukturi ostvarenih prihoda i primitaka, te rashoda i izdataka za period 1.1.- 30.6.2024. godine propisane Pravilnikom o financijskom izvještavanju i godišnjem obračunu proračuna u Federaciji BiH, kažu iz Vlade.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da su ukupni konsolidirani prihodi za period januar - juni 2024. godine ostvareni u iznosu od 6.460,5 milijuna KM što je za 8,7 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Ukupni konsolidirani rashodi za period januar - juni 2024. godine ostvareni su u iznosu od 5.756,1 miliona KM što je za 12,3 posto više u odnosu na isti period 2023. godine, prenosi Fena.

Za period januar - juni 2024. godine sve razine vlasti Federacije Bosne i Hercegovine ostvarile su pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 390,4 milijuna KM. Ukupan finansijski rezultat na razini proračuna Federacije BiH iznosi 84,5 miliona KM, na nivou kantona 94,1 miliona KM, na razini općina u visini od 151,9 miliona KM, te na razini sektora socijalne zaštite, odnosno na razini vanproračunskih fondova, iznosi 59,9 miliona KM.