BiH

Vlada FBiH usvojila tri programa utroška sredstava vrijedna 2,7 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH usvojila tri programa utroška sredstava vrijedna 2,7 miliona KM

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici usvojila tri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava koja su ovogodišnjim Proračunom FBiH odobrena Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Prvim programom je za sanaciju šteta nastalih usljed poplava i klizišta planirano 1.300.000 KM. Ona će biti raspodijeljena nakon objavljenog javnog poziva za jedanaest odabranih programa/projekata u visini od po 100.000 KM, dok 200.000 KM predstavlja interventna sredstva kojima raspolaže federalni ministar prostornog uređenja, na temelju podnesenih zahtjeva s razrađenim programima/projektima i financijskim planovima, sukladno svrhi i kriterijima žurnosti, nepredvidivosti i specifičnosti.

Program vrijedan 100.000 KM namijenjen je zaštiti nacionalnih spomenika, a i ova sredstva će nakon javnog poziva biti raspodijeljena u visini od 20.000 KM po jednom od četiri odabrana projekata, a preostalih 20.000 KM su interventna sredstva.

Kroz treći program je za projekat utopljavanja zgrada s ciljem uštede energije osigurano 1.300.000 KM. Dio ovih sredstava, u iznosu od 50.000 KM, bit će udružen sa sredstvima CARITAS-a Švicarske za realizaciju projekta "Educiranje učenika i nastavnika o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša, te ugradnja sustava koji koriste obnovljive izvore energije u školskim objektima u Federaciji Bosne i Hercegovine". Isti iznos predviđen je i za svaki od 22 projekta koji će biti odabrani na temelju javnog poziva, a interventna sredstva kojima raspolaže federalni ministar iznose 150.000 KM, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA