BiH

Vlada FBiH uvezivanjem staža obradovala 55 radnika zeničke 'Željezare' u stečaju

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH uvezivanjem staža obradovala 55 radnika zeničke 'Željezare' u stečaju

Ovosedmična odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da izdvoji 1,4 miliona KM za uvezivanje staža za penzionisanje 55 bivših radnika preduzeća “Željezara” Zenica u stečaju, unijela je dodatni optimizam među radnike tog preduzeća - izjavio je za Fenu predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović.

Penzionisani će, kako najavljuje, biti radnici koji su to pravo stekli u periodu od januara 2018. do kraja maja 2019. godine.

-To je svjetlija tačka. Ljudi se odmah osjećaju drugačije, jer su bili pod velikim psihičkim pritiskom. Sada su rasterećeni i radosni dočekuju sljedeći dan, jer, ako Bog da, ide ta njihova penzija. Oni su je i zaradili - ističe Halilović.

Pojašnjava da će teret plaćanja zdravstvenog osiguranja te naknade za nezaposlenost, ipak, pasti na teret preduzeća.

-To ćemo platiti iz sredstava od prodaje imovine. Stečajni upravnik još nije izračunao koliko će to koštati, ali računam da bi i za to trebali izdvojiti oko million KM - kaže Halilović.

On najavljuje da će do kraja tekuće godine, zajedno s demobilisanim borcima i ratnim-vojnim invalidima, na red za penzionisanje doći još 30-ak ljudi.

-Mi se nadamo da će Vlada FBiH, iz sredstava koja su im preostala, raspisati novi javni poziv na koji ćemo se prijaviti te uvezati staž i za te ljude. Staž je neuvezan za još oko 250 radnika, koji su na birou. Neki će od njih steći uslove za penzionisanje, ali neki i neće - napominje Halilović.

U preduzeću, podsjeća, na poslu su zadržana samo 72 radnika, koji su većinom angažirani na obezbjeđenju imovine.

-Živi se od zakupa prostorija, a ono što uspijemo prodati imovine uplaćujemo na račun i koristimo samo za uvezivanje staža, za plaćanje zdravstvenog osiguranja i ostalih dadžbina koje treba platiti - naglašava Halilović.

Biznis.ba / FENA