BiH

Vlada FBiH za naftne terminale odobrila 2.015.368,96 maraka

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH za naftne terminale odobrila 2.015.368,96 maraka
Vlada Federacije BiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela dvije odluke o odobravanju izdvajanja sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH deponiranih na transakcijskom računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH otvorenog kod Centralne banke BiH. Sredstva su namijenjena za projekte iz oblasti zdravstva i obrazovanja na području Federacije BiH.

Vlada je, također u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, donijela odluke da iz istog fonda bude izdvojeno 300.000 maraka gospodarskom društvu iz oblasti namjenske industrije PS Vitezit d.o.o. Vitez, s ciljem omogućavanja nabavke sirovina i repromaterijala za proizvodnju i održavanje kontinuiteta proizvodnje.

Naftnim terminalima Federacije d.o.o. Ploče za sanaciju šteta nastalih uslijed havarije brodo-priveza odobreno je 2.015.368,96 maraka, a ova sredstva će, ujedno, biti iskorištena za povećanje kapitala u Naftnim terminalima Federacije.

Ova odluka je donesena nakon sastanka s premijerom FBiH, federalnom ministricom financija, federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH i Skupštinom NTF-a d.o.o. Ploče 5.9.2018. godine u Pločama, te zahtjeva NTF-a d.o.o. od 11.9.2018. godine). Osim sanacije štete, ova financijska pomoć bit će iskorištena i za sanaciju infrastrukture Terminala, kako bi što prije mogli početi s radom i, tako, normalizirati stanje i opskrbu tržišta FBiH naftnim derivatima.

Federalna vlada je Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti odobrila izdvajanje 50.000 maraka iz tekuće rezerve za podršku radu Međureligijskog vijeća BiH.

Iz tekuće rezerve je odobreno Federalnom ministarstvu zdravstva 260.000 maraka za realizaciju projekta NeurNet s ciljem poboljšanja zdravstvenih usluga za pacijente s uznapredovalom fazom Parkinsove bolesti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Biznis.ba