period 2025.-2027.

Vlada KSB usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike

Autor: Biznis.ba
Vlada KSB usvojila smjernice ekonomske i fiskalne politike
Foto: Fena

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za period 2025. – 2027. godina.

Ministrica finansija KSB Mirjana Plavčić kazala je kako su projekcije za spomenuto period optimistične, podsjetivši da je KSB 2015. godine imao 39 miliona maraka deficita, a da je 2023. zabilježen suficit od 40 miliona.

- Podaci o makroekonomskim kretanjima, koji su u nadležnosti državne i entitetske razine, predviđaju zaustavljanje rasta inflacije u sljedećem trogodišnjem razdoblju i godišnju razinu inflacije od 2,5 posto. Također, predviđa se rast društvenog bruto proizvoda od tri posto i na temelju tih projekcija Federalno ministarstvo finansija dalo je projekcije kretanja javnih prihoda - kazala je ministrica Plavčić.

Te projekcije ugrađene su u Smjernice ekonomske i fiskalne politike KSB za period 2025. – 2027. godina, ključni dokument u postupku planiranja proračuna.

Usvojene smjernice nadovezuju se na strateške ciljeve iz Strategije razvitka SBK, kazala je Plavčić, a ti ciljevi su zadržavanje financijske stabilnosti, zatim poticanje zapošljavanja i ekonomskog rasta, jačanje učinkovitosti institucija i administracije, proaktivno učestvovanje u integracijskim procesima te održivi razvoj, zaštita okoliša i zelena energija.