BiH

Vlada USK financijski podržala privrednike i obrtnike

Autor: Biznis.ba
Vlada USK financijski podržala privrednike i obrtnike

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) ove godine je za podršku manjim privrednicima i obrtnicima izdvojila 200.000 KM. Danas su potpisana 22 ugovora s manjim privrednim subjektima, koji će vrlo brzo dobiti novac iz programa poticaja.

-Sve ovo ćemo realizirati do Nove godine. Još uvijek se radi o nedovoljnom iznosu novca, ali u Nacrtu budžeta za narednu godinu već bi trebala biti planirana značajnija sredstva za podršku privredi. Na raspolaganju bi trebali imati i do milion maraka, jer želimo podržati mnogo veći broj naših malih privrednika i obrtnika - kazao je ministar privrede USK Nijaz Kadirić.

Dobitnici poticajnih sredstava istakli su važnost ovakvog načina podrške kantonalne vlade, koja omogućava određenu poslovnu stabilnost, pa čak i širenje poslovnih kapaciteta.

-Svaki vid podrške i pomoći je dobrodošao. Nisu to ogromni novčani iznosi, ali nama puno znače. Nekako je lakše, kada znaš da imaš bilo kakvu podršku države. Mi se konkretno bavimo proizvodnjom ambalaže i pakovanjem robe, a s obzirom da smo orijentirani na izvoz, jasno vam je kako ćemo utrošiti novac - naglasio je jedan od dobitnika poticajnih sredstava Sead Keranović iz Sanskog Mosta.

Ostali privrednici i obrtnici naglasili su kako će ova sredstva usmjeriti u razvoj preduzeća, kupovinu nove opreme, proširenje proizvodnih kapaciteta, ali i predstavljanje internacionalnom tržištu.

( FENA)