BiH

Vlada USK osigurala više od dva miliona KM poticaja za proizvodnju mlijeka

Autor: Biznis.ba
Vlada USK osigurala više od dva miliona KM poticaja za proizvodnju mlijeka

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) osigurala je 2.080.000 KM poticaja za proizvodnju mlijeka u 2019. godini.

-Poljoprivrednici ove godine mogu očekivati ukupno 4.500.000 KM, međutim sada smo po hitnom postupku osigurali ova sredstva koja se direktno odnose na proizvodnju mlijeka. Drugi dio sredstava od 2.400.000 ćemo obezbijediti i rasporediti nakon donošenja Federalnog programa o utrošku sredstava za poljoprivredne poticaje. Morali smo ovako reagovati kako bismo našim poljoprivrednicima pomogli zbog troškova goriva i proljetne sjetve, ali i zbog kašnjenja federalnih poticaja - rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović.

Na današnjoj redovnoj sjednici potvrđeno je i odobravanje granta za Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubijankić" u iznosu od dva milona maraka.

-Kantonalna bolnica u Bihaću ima oko 12 miliona KM dugovanja i zaista je u velikom problemu. Svakako je pohvalno da je ona u prošloj godini poslovala pozitivno, međutim prijašnja dugovanja su kamen spoticanja. Zato smo i odredili ovaj grant u iznosu od dva miliona i ta ćemo sredstva sukcesivno uplaćivati, a bit će usmjerena na sanaciju krova, lifta, toaleta i nekih odjela, te za troškove goriva i električne energije - istakla je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.

Izvještaji o radu za prošlu godinu u domovima zdravlja u Bihaću, Bosanskom Petrovcu, Ključu i Velikoj Kladuši nisu dobili podršku, za razliku od Doma zdravlja Cazin čije je prošlogodišnje poslovanje zadovoljilo članove Kantonalne vlade.

Donesena je i Odluka o stavljanju van snage Zakona o dopunama zakona o državnoj službi USK, s obzirom da ga je Ustavni sud okarakterisao neusklađenim sa Ustavom BiH.

Biznis.ba / FENA