povoljni porezni uslovi

Vlada veliki interes za osnivanje firmi za kripto valute u BiH

Autor: Biznis.ba
Vlada veliki interes za osnivanje firmi za kripto valute u BiH
Foto: Pexels

Nedavno je došlo do porasta interesa za osnivanje firmi za kriptovalute u Bosni i Hercegovini – potaknuto povoljnim poreznim uslovima – praćeno sve većim ulaganjima iz EU i Kine u obnovljive izvore energije i infrastrukturne projekte, navodi Sanja Đukić, viša partnerica Advokatskog društva Sajic.

"Bosna i Hercegovina trenutno bilježi značajan porast interesa međunarodnih investitora", počinje Đukić. "Jedan od najznačajnijih trendova koje smo uočili je sve veći broj klijenata koji žele osnovati tvrtke za kriptovalute, posebno u RS i Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovaj skok u upitima odražava šire interesovanje za potencijal regije za poslovne pothvate s kriptovalutama", navodi za CEE Legal Matters, a prenosi Indikator.

Prema Đukićevoj, trend je uglavnom potaknut povoljnim poreznim zakonodavstvom i investicijskom klimom u zemlji.

"Imamo brojne klijente iz zemalja EU-a koji ovdje razmišljaju o ulaganju u poslovanje s kriptovalutama. Ovaj trend u nastajanju potaknut je percepcijom obećavajućih povrata i povoljnim poreznim okruženjem. Sa stopom poreza na dobit od samo 10%, što je niže nego u mnogim zemljama EU-a zemalja, finansijski poticaji su uvjerljivi."

Dodatno, ona naglašava da su "regulatorni i operativni zahtjevi za firme ovdje relativno jednostavni i manje opterećujući, što ovu regiju čini atraktivnom destinacijom za osnivanje njihovih firmi."

“Također bilježimo značajan interes klijenata iz EU i Kine koji su zainteresirani za ulaganje u projekte hidro, vjetro, solarne i obnovljive energije u Bosni i Hercegovini”, nastavlja Đukićeva. "S obilnim prirodnim resursima zemlje – hidroelektranama, vjetroelektranama, solarnom energijom i drugim – postoji znatan potencijal za razvoj ovih energetskih sektora. Mnogi ulagači jedva čekaju iskoristiti ovu priliku." Osim u energetici, Đukić ističe da su kineski investitori sve aktivniji u "infrastrukturi BiH, uključujući željezničke i cestovne projekte".

“Vjerujem da se ti projekti ovdje mogu uspješno realizirati, jer je Bosna i Hercegovina dobrodošla za strana ulaganja”, kaže Đukić. "Ovaj priliv je koristan i za našu ekonomiju i za državu. Osnivanje novih firmi neće samo donijeti svježi kapital, već i otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja. Iako je vremenski okvir za ove projekte neizvjestan, njihova realizacija bit će značajan poticaj za našu zemlju . Ovi veliki, skupi projekti zahtijevat će značajna sredstva i kapacitete, dodatno stimulirajući lokalni razvoj."