poboljšanje uslova

Vlada ZDK i UNDP u BiH ulažu milion KM u zamjenu 20 školskih kotlovnica

Autor: Biznis.ba
Vlada ZDK i UNDP u BiH ulažu milion KM u zamjenu 20 školskih kotlovnica
Foto: Fena

Zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Victor Munteanu i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, potpisali su danas u Uredu premijera ZDK sporazum o zajedničkom ulaganju oko 1.000.000 KM za rekonstrukciju 20 javnih objekata-škola na području tog kantona.

Potpisu ugovora prisustvovao je i premijer ZDK Nezir Pivić, koji je izrazio zadovoljstvo što će im UNDP ponovo biti partner u projektu poboljšanja uslova u školama tog kantona.

- Međutim, to nije sve, mi smo razgovarali i o planovima za budućnost. Ovim će sporazumom praktično biti pokrivene sve škole kod kojih nije urađena dekarbonizacija.

Svjesni smo da je zelena energija važna. Vidimo i svjedočimo da je Zenica ovih dana najtopliji grad u BiH - kazao je Pivić, te dodao kako čine sve sa svoje strane da doprinesu smanjenju emisije štetnih plinova.

Vlada ZDK će, u ovom projektu "Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom stopom emisije ugljika", u sklopu kojeg će biti izvršena zamjena kotlovnica na fosilna goriva ekološki prihvatljivim gorivima, sudjelovati s nešto manje od 50 posto tog iznosa, odnosno 460.000 KM. Nešto veći iznos donirat će UNDP u BiH.

- Mi projekat realiziramo s našim međunarodnim donatorima i uz njihovu podršku. Mislimo da će ovakvi sporazumi predstavljati početne korake u izgradnji bolje budućnosti i stvaranja boljih uslova za djecu u ovom kantonu - kazao je Munteanu.

Ovaj projekat, koji država BiH i UNDP u BiH realiziraju sa Zelenim klimatskim fondom, napomenuo je Munteanu, ukupno košta oko 122 miliona američkih dolara, prenosi Fena.

- Radi se o značajnom iznosu, a konačan cilj je smanjenje oko dva miliona tona emisija ugljendioksida, a za ZDK možemo reći da je jedan od rudarskih regiona i sa velikom upotrebom uglja- kazao je Munteanu.

Realizacijom ovog projekta, najavljuje, bit će smanjeni energetski gubici za oko 60 posto novca uloženog u zagrijavanje zgrada pa se taj novac može iskoristiti u druge namjene.

Ministar Mušija najavljuje kako će projekat obuhvatiti najmanje 20 školskih objekata.

- Postoji mogućnost da ćemo uraditi i još škola, ako ostane novca. Međutim, tu nije kraj.

Mi ćemo, u narednom periodu, nastojati i da u svim školama koje postoje u ZDK-u, a koje se griju na ugalj ili na lož ulje, zamijenimo kotlovnice i energente - kazao je Mušija.