BiH

Vlada ZDK subvencionira prvo radno iskustvo u struci za 192 mladih

Autor: Biznis.ba
Vlada ZDK subvencionira prvo radno iskustvo u struci za 192 mladih

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, za treći program sufinansiranja pripravnika, izdvojit će 690.000 KM, što će biti utrošeno na subvencioniranje zapošljavanja 50 pripravnika VSS/VŠS te 142 pripravnika SSS/KV spreme.

Premijer ZDK-a Miralem Galijašević na današnjem je potpisivanju ugovora s dijelom poslodavaca koji su aplicirali te dobili mogućnost da zaposle najviše pet radnika, istakao da je ovo način da se pomogne mladim ljudima da dobiju potrebno radno iskustvo, a poslodavcima da lakše finansiraju novu radnu snagu.

-Zahvaljujem se poslodavcima koji su našli svoj interes u ovom programu i angažovanju mladih. Aplikante pozivam da vrijedno rade - kazao je premijer Galijašević, dodajući da su za zapošljavanje mladih do 35 godina starosti ravnopravno mogli aplicirati poslodavci iz realnog i javnog sektora.

Poslodavci će, kako je istakao direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić, mjesečno dobivati subvenciju od 350 KM za VSS/VŠS te šest mjeseci za SSS/KV pripravnike.

-Danas potpisujemo samo dio ugovora. Na javni poziv se prijavilo ukupno 95 poslodavaca, koji su tražili subvenciju za 196 osoba, ali je utvrđeno da 91 aplikacija ispunjava uslove, za zapošljavanje ukupno 192 pripravnika. Nakon pregledanih i bodovanih svih aplikacija, privatni sektor je iskazao potrebu za zapošljavanjem 176 pripravnika ili 91,67 posto - kazao je Pešić.

Biznis.ba / FENA