BiH

Vlada ZDK usvojila informaciju o postupku dodjele koncesija za rudnike

Autor: Biznis.ba
Vlada ZDK usvojila informaciju o postupku dodjele koncesija za rudnike

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Informaciju o postupku dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja na području ovog kantona.

Tri rudnika, zavisna društva u sastavu Elektroprivrede BiH Zenica, Kakanj i Breza, podnijeli su Ministarstvu za privredu ZDK zahtjeve za dodjelu koncesija krajem 2017. i početkom 2018. godine, a u tom postupku najveći napredak do sada je postigao Rudnik mrkog uglja Kakanj.

Nakon izrade Studije ekonomske opravdanosti dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja, te dobijanja uvjetne saglasnosti Općinsko vijeće Kakanj, proteklih nekoliko mjeseci upriličeno je niz sastanaka između svih učesnika u postupku dodjele koncesije.

Tada je kao najvažniji iskazan zahtjev općine Kakanj koji se odnosi na izuzimanje iz koncesionog polja puta s putnim pojasom koji prelazi preko odlagališta jalovine "Vrtlište" na komunikaciji selo Brnjic - Donji Kakanj, saopćeno je danas iz Press službe Zeničko-dobojskog kantona.

Zahtjev je uvršten u korigiranu verziju elaborata, čime je ova saobraćajnica proglašena javnim putem te posebno naglašena obaveza RMU Kakanj da omogući konačnu izgradnju putne komunikacije.

Također, Kantonalna vlada imenovala je radnu grupu za pripremu izmjene Odluke o utvrđivanju minimalnih naknada za koncesije, kojom bi se utvrdio iznos jednokratne i tekuće koncesione naknade za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina, u ovom slučaju uglja, na području kantona.

Izrađena je verzija te odluke za koju je potrebno pribaviti mišljenja nadležnih institucija, a nakon toga Ministarstvo za privredu ZDK će pripremiti konačnu verziju odluke i uputiti na usvajanje na Vladi ZDK te se ubrzo nakon toga očekuje se potpisivanje koncesionog ugovora s RMU Kakanj.

Po istom modelu, a nakon provedenih ovih radnji, bit će realizirani postupci dodjele koncesije za istraživanje i eksploataciju uglja na područjima općine Breza i Grada Zenica, saopćeno je.

Biznis.ba / FENA