BiH

VM demantuje Dodika: Neistinite izjave o 450 novozaposlenih

Autor: Biznis.ba
VM demantuje Dodika: Neistinite izjave o 450 novozaposlenih
Neistinite su više puta ponovljene izjave pojedinih visokopozicioniranih dužnosnika o navodnih 450 novozaposlenih državnih službenika u institucijama BiH u postizbornom periodu, navode danas iz Vijeća ministara BiH.

Riječ je o manipulaciji koja nema uporište u činjenicama, i čiji je jedini cilj da se pokuša obezvrijediti evidentno uspješan rad Vijeća ministara BiH.

Kako drugačije objasniti potrebu za kontinuiranim iznošenjem neistina o aktivnostima Vijeća ministara BiH, kao i uzaludne pokušaje minimiziranja ukupnog napretka države BiH koji je ostvaren u aktuelnom mandatu Vijeća ministara BiH i to, upravo, u prioritetnim oblastima: od EU i NATO integracija, pa do ekonomskog rasta i jačanja regionalne i međunarodne pozicije BiH.

Izmišljeni broj tvz. “novozaposlenih” ne odgovara stvarnim činjenicama i predstavlja nekorektno preuveličavanje koje zahtijeva demant, ali i jasno obrazloženje kako bi javnost bila pravilno informisana.

Naime, Vijeće ministara BiH se u toku svoga mandata u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika, pri čemu su skoro isključivo, odnosno dominantno odobravani zahtjevi koji su imali visok nivo prioriteta i bili bazirani na neophodnom stručnom zanavljanju zbog odlaska u penziju ili na drugo radno mjesto,  što se veoma jednostavno može provjeriti kod nadležne Agencije za državnu službu ili kroz zapisnike održanih sjednica Vijeća ministara  u mandatnom, odnosno u postizbornom period.

Prema tome, neophodno je prestati sa iznošenjem neistina o aktivnostima državnih institucija, jer put do brzog imenovanja novog Vijeća ministara, što je zajednička želja svih trenutnih članova Vijeća ministara, ne ide kroz neargumentovane izjave i pritiske, nego kroz korektnu političku saradnju i bezuvjetno poštivanje vladavine zakona.

Do tada, aktuelno Vijeće ministara BiH će svoj posao obavljati vrijedno i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

(Biznis.ba)