BiH

VMBiH: Usvojene socioekonomske reforme u BiH za period 2020–2022. godine

Autor: Biznis.ba
VMBiH: Usvojene socioekonomske reforme u BiH za period 2020–2022. godine

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas na sjednici dokument „Socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini za period 2020-2022. godina“, koji su prethodno usvojile vlade Republike Srpske, Federacije BiH.

Ključne mjere dokumenta „Socioekonomske reforme u Bosni i Hercegovini za period 2020 - 2022. godine“ usmjerene su na održiv i ubrzan ekonomski rast, veću konkurentnost privatnog sektora i bolje poslovno okruženje, depolitizaciju i povećanu efikasnost preduzeća u javnom vlasništvu, reformu zdravstvenog sistema, zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje i omogućavanje mladim i ženama da dostignu svoj puni potencijal.

Mjere će biti provođene u skladu sa ustavnim nadležnostima svakog nivoa vlasti i razrađivane u saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnim finansijskim institucijama, što će podržati usklađenost zemlje sa zahtjevima za pristupanje Evropskoj uniji i ubrzati proces pridruživanja.

Provođenje zacrtanih socioekonomskih reformi doprinijeće provođenju Višegodišnjeg akcionog plana regionalne ekonomske zone (REA MAP), koji se temelji na standardima EU i olakšaće integraciju BiH u regionalne i evropske vrednosne tokove. Bolja povezanost sa susjednim zemljama u oblasti transporta i energije dodatno će ojačati pristup zemlje i njenu integraciju na regionalnom tržištu. Stvaranje regionalnog digitalnog prostora i bolje integrisanih tržišta rada sa susjednim ekonomijama će omogućiti nove prilike za mlade Bosne i Hercegovine, što je važno u svjetlu njihove visoke stope nezaposlenosti.

Svi nivoi vlasti će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se povećala saradnja i koordinacija na usklađivanju zakonodavstva u najvećoj mogućoj mjeri, te ojačao jedinstveni ekonomski prostor u zemlji. To će biti ostvareno jačanjem koordinacije svih nivoa vlasti, kako je navedeno u Mišljenju Evropske komisije na zahtjev BiH za članstvo u EU, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA)