Protesti

Volari kod Šipova: Biramo život, a ne litijum

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

U Volarima kod Šipova održan je protest mještana protiv nastavka geoloških istraživanja litijuma, čije iskopavanje će, kažu okupljeni, dovesti do trajnog uništenja životne sredine.

Okupljeni smatraju da pitanje zaštite životne sredine mora biti iznad dnevne politike i da svi politički akteri moraju stati na stranu građana.

“Nije ni vrijeme ni mjesto da se dijelimo po naciji niti po mjestu iz kojeg dolazimo, a kamo li po partijskoj pripadnosti”, rekao je odbornik SO Šipovo Draženko Prole, dodajući da ima i odbornika koji ćute.

Protestima prisustvuju Jelena Trivić i Radislav Dončić iz Narodnog fronta.

- Uvijek s narodom i za narod. Danas smo rekli odlučno NE namjerama da se vrše geološka istraživanje i iskopavanje litijuma na području opštine Šipovo. Danas se nismo dijelili ni po kojem osnovu, danas su se okupljali ljudi odlučni da odbranimo našu zemlju i pravo na zdrav život. Mirno i dostojanstveno, ali do kraja odlučno poručili smo vlastima da se ne igraju sa našim životima. Zagađenje Plive, koja je najveće izvorište pitke vode u Evropi, ugrozilo bi ne samo stanovništvo ove regije, nego svih koji se nalaze u slivu Vrbasa i Save, poručila je Jelena Trivić.

Protest mještana Šipova podržali su aktivisti iz okolnih mjesta, Jezera i Mrkonjić Grada, gdje se na više lokacija paralelno vrše geološka istraživanja.