BiH

Vrijednost rublje pala na najniži nivo u dvije godine

Autor: Biznis.ba
Vrijednost rublje pala na najniži nivo u dvije godine

Ruska rublja u četvrtak je dostigla najniži nivo prema američkom dolaru u više od dvije godine, dan nakon stupanja na snagu posljednjeg kruga američkih sankcija Moskvi.

Vrijednost rublje oko 13.00 sati po srednjoevropskom vremenu pala je na 69 ruskih novčanica za jedan dolar, prvi put od aprila 2016., kada su se mogle osjetiti posljedice prvih zapadnih sankcija zbog ruskih akcija u Ukrajini.

Posljednje američke sankcije jučer su stupile na snagu zbog navodne uloge Moskve u trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke nervnim agensom novičok u britanskom gradu Salisburyju.

Posljednje sankcije Rusiji vrijede milione dolara.

Pad vrijednosti rublje nagnao je Centralnu banku Rusije da objavi saopćenje u kome navodi kako je odlučila da ne kupuje strane valute od danas do kraja narednog mjeseca.

Takvi potezi se objavljuju kako bi se uravnotežile posljedice fluktuirajućih cijena nafte, ali imaju negativne efekte po vrijednost rublje.

- Ova odluka je objavljena u cilju donošenja predvidljivih poteza monetarnih vlasti i ublažavanja napetosti na finansijskim tržištima - navodi se u saopćenju banke.

Odluka Centralne banke brzo je podigla vrijednost rublje.

Ruska nacionalna valuta također je pod pritiskom u posljednjim sedmicama zbog pada vrijednosti nacionalnih valuta zemalja u razvoju, izazvanog turskom finansijskom krizom.

Posljednje američke sankcije objavljene su početkom augusta, izazivajući dramatičan pad vrijednosti dionica na ruskim berzama.

One se tiču izvoza određenih tehnologija koje bi Rusija mogla koristiti u vojne svrhe, ali bi za njima mogle uslijediti i puno bolnije mjere za Ruse.

Drugi krug američkih sankcija, koje je opisao visoki zvaničnik State Departmenta kao "drakonske", mogao bi ozbiljno ugroziti trgovinu s Moskvom i spriječiti ruskog nacionalnog avioprijevoznika Aeroflot da obavlja letove prema SAD-u, iako bi se takve kaznene mjere još mogle ublažiti.

Drugi krug sankcija bit će uveden ukoliko Rusija ne ispuni uslove za upotrebu hemijskog oružja za koje je zamjernik ministra vanjskih podlova Sergej Rjabkov danas izjavio da su formulirani na takav način da ih je nemoguće ispuniti.

- Takvi uslovi su namjerno i s predumišljajem formulirani na takav način da ih je nemoguće ispuniti. I svima je to itekako jasno - navodi novinska agencija Interfax izjavu Rjabkova.

Rjabkov je kazao da će Rusija izbjeći plaćanja u američkim dolarima.

- Došao je čas da pređemo s riječi na djela i riješimo se dolara kao sredstva poravnanja u obostranim potraživanjima i u ostalim shemama. Hvala Bogu, to se dešava i mi ćemo intenzvirati te aktivnosti - izjavio je Rjabkov, prenosi AFP.

Biznis.ba / FENA