BiH

Vrljić: Treba finansirati privredu, a ostale segmente u skladu s mogućnostima

Autor: Biznis.ba
Vrljić: Treba finansirati privredu, a ostale segmente u skladu s mogućnostima

Javna rasprava o Nacrtu budžeta Općine Bugojno za 2019. i Nacrtu odluke o izvršenju budžeta za isti period održana je u tom gradu, čime je ispoštovan zaključak donesen na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Između ostalog, učesnici javne rasprave zahtijevali su veća sredstva iz budžeta za rad pojedinih javnih ustanova i preduzeća, sportske klubove i udruženja, te poticaje u poljoprivredi.

Svi izneseni prijedlozi trebaju se, kako je rečeno, u pisanoj formi dostaviti resornoj općinskoj službi, s ciljem što kvalitetnije izrade Prijedloga budžeta Općine Bugojno za narednu godinu.

-Mislim da se, prije svega, trebamo baviti pitanjem kako podignuti na višu razinu privredu i kako zaposliti što više ljudi, a onda svim ostalim, ja bih rekao, usputnim djelatnostima, koje se trebaju finansirati iz budžeta, ali u skladu s mogućnostima - kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Igor Vrljić.

Smatra da se u budžetu "ne bi trebala naći udruženja, koja nisu podnijela izvještaje o tome jesu li ranije dobijena sredstva utrošili namjenski".

-Što se tiče poljoprivrede, mislim da je treba podsticati, ali Općina nema nikakvu obavezu da to radi. To je njena dobra volja, i to treba biti svima jasno - naglasio je.

Izrazio je žaljenje što u javnoj raspravi nisu sudjelovali studenti, s obzirom da se na sjednici OV-a koja je održana u ponedjeljak vodila velika polemika u vezi dodjele stipendija.

-Danas, nažalost, nismo mogli čuti njihovo mišljenje - zaključio je Vrljić.

Nacrtom budžeta Općine Bugojno za 2019. planirani su prihodi i rashodi u iznosu od 7.466.000 KM.

Biznis.ba / FENA