BiH

Vrzino kolo javnih nabavki

Autor: Biznis.ba
Vrzino kolo javnih nabavki
Uz tužilaštva, izvor korupcije u BiH su i javne nabavke preko kojih se stotine miliona KM sliju u privatne džepove. To je javna tajna i gotovo da nema nabavke, posebno one milionske vrijednosti da se unaprijed ne zna ko će dobiti posao.

Obično i prije raspisivanja tendera se dogovori ko pobjeđuje, a kad se dogovore detalji, ostaje samo da se ispoštuje procedura kako bi se ozakonio dogovor sklopljen u četiri oka. To govori da je sistem pljačke kroz javne nabavke doveden do savršenstva i da je gotovo nemoguće od nekoga tražiti odgovornost i krivično ga goniti.

U tom vrzinom kolu su svi, političari, direktori, članovi upravnih i nadzornih odbora, službenici, ali i dobavljači koje je korumpirani sistem natjerao da među sobom dogovaraju kome šta pripada i gdje će se i s kim prijaviti, kome će cijenu obarati ili napumpati...

Koliko je sve uhodano i organizovano govori i činjenica da su sudovi u BiH potvrdili tek nekoliko optužnica za kriminal u javnim nabavkama iako je u pojedinim slučajevima više nego očigledno da se radi o kriminalu i dogovoru jer i prije otvaranja ponuda po kuloarima se priča za koga je tender raspisan, ko će i pod kojim uslovima dobiti taj posao.

"Nema se za šta uhvatiti. Sve dogovore u četiri oka i papirima pokriju. Na kraju ti ostane nesavjestan rad u službi ili neka banalna kvalifikacija djela i nema tog zakona koji to može zaustaviti jer sve je u glavama ljudi", ispričao mi je nedavno jedan od tužilaca na pitanje zašto tužilaštva ne pročešljaju malo tendere.

Posljednje predložene izmjene Zakona o javnim nabavkama kojim se između ostalog i prijeti kaznama zatvora do deset godina neće donijeti ništa, osim možda da natjera zvaničnike da budu malo oprezniji i da iz kola izbace nekoliko pojedinca u koje nisu sigurni.

Piše: Uroš Vukić

Biznis.ba / NN