BiH

VTK predstavila novi portal za podršku preduzećima u internacionalizaciji poslovanja

Autor: Biznis.ba
VTK predstavila novi portal za podršku preduzećima u internacionalizaciji poslovanja

Vanjskotrgovinska komora BiH danas je u Sarajevu predstavila novi portal https://internacionalizacija.komorabih.ba/ na kojem se nalaze informacije potrebne malim i srednjim preduzećima u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

Načelnik Odjeljenja za EU i projekte VTKBiH Amir Hujić izjavio je da su na novoj podstranici Internacionalizacija MSP na portalu Komore na jednom mjestu objedinili sve značajne informacije za kompanije koje žele internacionalizovati svoje poslovanje.

- Također, približićemo im izvore finansiranja EU i omogućiti im poslovno povezivanje i korištenje alata specijalizovanih za podršku internacionalizaciji njihovog poslovanja - dodao je Hujić.

Naglasio je da će kompanije, osim navedenog, na brz i jednostavan način imati pristup informacijama o zakonskim regulativama vezanim za uvoz/izvoz roba i usluga, kao i o podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni po tržištima i robama.

Direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH Enes Ališković rekao da se preporukom iz Izvještaja o implementaciji Akta o malom biznisu, koji se odnosi na dimenziju 10 (Internacionalizacija MSP), preporučuje uspostavljanje namjenskog centralizovanog portala za promociju izvoza, a sve u okviru izrade strateških smjernica za podršku razvoju MSP u Bosni i Hercegovini.

Pojašnjeno je da je portal realizovan u okviru projekta "Unapređivanje informacione podrške za internacionalizaciju MSP-a", kao nastavak postojeće aktivnosti VTKBiH na području podrške internacionalizaciji MSP iz Bosne i Hercegovine.

Taj projekat je podržan u okviru projekta "Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH2EU - SBA u BiH2EU" koji implementira Eda - Agencija za razvoj preduzeća u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA, a finansira Švedska.

(Biznis.ba / FENA)