Vjekoslav Vuković

VTKBiH pomaže stanovništvu i privrednicima iz ugroženih područja

Autor: Biznis.ba
VTKBiH pomaže stanovništvu i privrednicima iz ugroženih područja
Foto: Fena

Predsjednik Vanjskotrgovinske komora BiH (VTKBiH) Vjekoslav Vuković izjavio je da Komora poduzima mjere za pomoć stanovništu i privrednicima sa područja ugroženih poplavama.

Vuković je izrazio najdublju sućut porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile BiH, te solidarnost sa članicama komore - privrednim subjektima, koji su pretrpjeli štetu, naglašavajući da Komora stoji na raspolaganju za svaki vid pomoći.

- Zajedno sa nadležnima u BiH nastojimo što prije doći do kvalitetnih informacija i pružiti ih široj javnosti, a posebno i našem prometnom sektoru. Svjesni smo činjenice da nam je prometna komunikacija između Sarajeva i Mostara preko Jablanice zasad jedna od najugroženijih i da se na terenu radi intenzivno kako bi se te posljedice što prije otklonile i ta putna komunikacija uspostavila – dodao je Vuković.

Pokazatelji koji ukazuju na značaj te „žile kucavice“, kako je dodao, govore da su samo u prošloj godini, kada je riječ o željezničkom prometu, imali više od tri hiljade tona isporučenih roba iz pravca sjevera ka luci Ploče i više od 1.200 kamionskih tona koje su prevezene u tom pravcu.

- Naravno da će to ostaviti određene posljedice na gospodarstvo, posebno tih krajeva i nastojimo svim raspoloživim snagama dati bilo koju vrstu pomoći. Svi naši kapaciteti su angažovani, da se savjetuje, da se kreće alternativnim putnim pravcima, da se traže dodatne logističke kompanije koje mogu nadomjestiti onaj željeznički dio transporta, naravno svjesni činjenice da su sada drugi putni pravci preopterećeni i sve zajedno ih molimo za strpljenje – rekao je Vuković.

Podsjetio je da je Upravni odbor VTKBiH donio odluku o uplati donacije, u ukupnoj vrijednosti 250.000 KM, općinama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo. Sredstva su namijenjena za sanaciju štete od poplava kao pomoć stanovništvu i privrednim subjektima tih općina, prenosi Fena.

- Nastojat ćemo biti u kontaktu na terenu, cjelokupan menadžment VTKBiH, kako bismo dali svoj doprinos u bilo kojem obliku - istakao je Vuković.