BiH

VTKBiH - Predstavnicima malih i srednjih preduzeća prezentirane kreditne linije

Autor: Biznis.ba
VTKBiH - Predstavnicima malih i srednjih preduzeća prezentirane kreditne linije

Aktuelne kreditne linije Evropskog investicionog fonda, Program za podršku konkuretnosti malih i srednjih preduzeća, te savjetodavne usluge za mala i srednja preduzeća predstavljene su danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu na radionici "Pristup finansijama (A2F)".

Program menadžer Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Zihnija Hasović  učesnicima je predstavio načine na koje EBRD podržava mala i srednja preduzeća.

- To su pristup finansijskim sredstvima za finansiranje nekih kapitalnijih projekata, te pristup savjetodavnim uslugama za promjenu pristupa tržištu ili za otklanjanje prepreka u razvoju - pojasnio je Hasović.

Istakao je da EBRD ima kreditnu liniju "Konkurentnost malih i srednjih preduzeća u BiH" u okviru koje obezbjeđuju finansijska sredstva do milion eura uz grant komponentu od 15 posto preduzećima koja žele da se približe standardima EU ili unaprijede svoju konkurentnost.

Amir Hujić, načelnik Odjela za EU i projekte VTKBiH i koordinator BITNET konzorcija u FBiH, izjavio je da je radionica organizovana u okviru Evropske poduzetničke mreže (EEN) koja djeluje u više od 60 zemalja svijeta.

Dodao je da je radionica organizovana jer je poznato da je bh. preduzećima otežan pristup finansijama i kako bi im pomogli da te prepreke prevaziđu.

Cilj radionice bio je upoznavanje kompanija sa dostupnim finansijskim sredstvima i uslugama od EBRD-a koje su namijenjene malim i srednjim preduzećima, te sredstvima u okviru programa Evropske unije COSME i InnovFin EU Finance. 

Također, učesnici su imali priliku da se upoznaju i o uslugama koje su dostupne u okviru projekta EEN mreže u Bosni i Hercegovini.

Radionicu je organizovala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao koordinator BITNET konzorcija u Federaciji Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i ProCredit Bank BiH.

Biznis.ba / FENA