BiH

Za privrednike u RS neprihvatljivo povećanje cijene struje

Autor: Biznis.ba
Za privrednike u RS neprihvatljivo povećanje cijene struje
Privredna komora Republike Srpske uputila je premijeru Radovanu Viškoviću, kao i resornim ministarima i generalnom direktoru Elektroprivrede RS-a inicijativu za održavanje hitnog sastanka u vezi s prijedlogom poskupljenja cijene električne energije u tom bh. entitetu, koje je za poslovnu zajednicu "apsolutno neprihvatljivo“.

U saopćenju podsjećaju da su suočeni s velikim brojem reakcija privrednika na informaciju o prijedlogu rasta cijene struje u RS-u, kao i sa zahtjevima za hitnu reakciju prema nadležnima u vezi s ovim prijedlogom.

Naglašavaju da je prijedlog poskupljenja u direktnoj suprotnosti s prvim prioritetnim ciljem Programa ekonomskih reformi RS-a za period 2019-2021. godina, koji je definisan kao "Povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS sa ciljem povećanja plaća“.

-Povećanje cijene električne energije, posebno u predloženim procentima od 11,59 do 16,92 posto, u zavisnosti od kategorije potrošnje (110 kV, 35 kV i 10 kV), nesumnjivo će negativno uticati na konkurentnost naše privrede, jer je upravo dosadašnja cijena električne energije predstavljala konkurentsku prednost za privlačenje i domaćih i stranih ulagača i povoljnije uslove poslovanja - upozoravaju iz entitetske Privredne komore.

Mjerom poskupljenja anuliraće se efekti drugih mjera koje predstavljaju određene olakšice za privredu i poslovanje u RS, a koje su dogovorene i definisane u Programu ekonomskih reformi RS za period 2019-2021. godina, što će dodatno umanjiti rezultate i pokazatelje blagog oporavka privrede.

-Značajno je naglasiti da se povećanjem cijene električne energije šalje negativna poruka stranim investitorima koji su se, zbog njene dosadašnje cijene, opredijelili da svoje poslovanje registruju i obavljaju u RS, a posebno zabrinjavajući su nepovoljni efekti koje ovo može proizvesti u pogledu sigurnosti i predvidivosti poslovanja – tvrde privrednici.

Biznis.ba / FENA