poželjna destinacija

Zagrebački privrednici spremni uložiti 30 miliona eura u investiciju u Brčko distriktu

Autor: Biznis.ba
Zagrebački privrednici spremni uložiti 30 miliona eura u investiciju u Brčko distriktu
Foto: Arhiv

Da je Brčko distrikt Bosne i Hercegovine poželjna destinacija za inostrane investitore pokazao je sastanak gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zijada Nišića i njegovog zamjenika Ante Domića sa investitorima iz Zagreba Mariom i Biljanom Abel i Igorom Šustićem koji su najavili mogućnost investiranja oko 30 miliona eura uz zapošljavanje oko 50 radnika.

Namjera privrednika iz susjedne Hrvatske je podizanje proizvodnog pogona mineralnih dodataka betonu CO2 neutralnih veziva za proizvodnju cementa i betona na području Brčko distrikta BiH.

Privrednici iz Zagreba naglasili su tokom prezentacije ovog projekta da ova vrsta proizvodnje nema potencijal za zagađenje okoliša, budući da će sve sirovine koje budu dopremljene za proizvodni proces pretvoriti u gotov proizvod bez nastajanja nusproizvoda i bez štetnih plinova.

Ovaj produkt predstavlja zeleno vezivo za proizvodnju cementa i betona kojim će se uspješno smanjiti proizvodnja i korištenje cementa kao jednog od najvećih svjetskih CO2 generatora, prenosi Ekapija.

Delegacija privrednika iz Zagreba je naglasila da će se kroz ovaj projekat moći aplicirati na mnoštvo EU grantova za smanjenje emisije štetnih plinova što će Brčko distrikt BiH staviti na kartu onih regija koje utiču na smanjenje emisije ugljendioksida.

Delegacija Vlade Brčko distrikta BiH koju su osim gradonačelnika Nišića i zamjenika gradonačelnika Domića činili šefovi pojedinih odjeljenja i institucija Brčko distrikta BiH izrazili su veliku zainteresovanost za navedeni projekat i najavili posvećenost realizaciji ove veoma ozbiljne privredne investicije. Nakon sastanka obišli su i JP Luka Brčko.