BiH

Zakon o igrama na sreću: Porez za igrače ili vlasnike kladionica

Autor: Biznis.ba
Zakon o igrama na sreću: Porez za igrače ili vlasnike kladionica
Klub poslanika SDA Parlamentu FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koji bi, kako predlagači navode, osigurao dodatne prihode, a dio tog novca bio bi usmjeren za finansiranje predviđeno Prijedlogom zakona o pravima demobilisanih boraca.

Međutim, upitno je da li će priijedlog izmjena i dopuna dobiti potrebnu podršku. Protivljenje HDZ-a je oda ranije poznato, po svemu sudeći prijedlog neće dobiti podršku SDP-a, koji opet najavljuje izradu vlastitog prijedlog zakona o igrama na sreću. Sa druge strane Demokratska fronta jeste saglasna sa prijedlogom, ali iz ove stranke naglašavaju da je potrebno usvojiti zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, te izražavaju pesimizam zbog blokada u parlamentu koje poduzima HDZ

Šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović smatra niko ne može biti amnestiran od obaveze plaćanja poreza.

Kada građani plaćaju porez na najosnovnije potrebe, to moraju raditi i priređivači igara na sreću, kazao je Osmanović za Vijesti.ba, te naveo da je upravo upravo zbog toga, ovaj poslanički klub u Parlamentu FBiH uputio je u proceduru Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

"Kada je u pitanju ova oblast, konačno je vrijeme da se uvede red u plaćanje poreza. Priređivači igara na sreću do sada su izbjegavali plaćanje poreza, a zakonska obaveza je da se plaća deset posto na sve dobiti. Prema sadašnjem zakonu, obaveze plaćanja poreza oslobođen je svaki dobitak ispod 100 KM, što su kladioničari koristili i razbijali su sve dobitke na ispod pomenutog iznosa. Analizirajući dosadašnje dobitke i isplate, uviđamo da su stotine miliona maraka ili 83 posto od svih dobitaka isplaćivani u visini ispod 100 KM, što znači da nije plaćena nijedna marka poreza", objašnjava Osmanović.

Takvu praksu SDA želi onemogućiti izmjenama Zakona o igrama na sreću, te u sistem uvesti plaćanje poreza na svaki dobitak, bez obzira na visinu.

"Time ćemo dobiti nove prihode. Dio njih, 50 posto, usmjerićemo u Fond za isplatu boračkih naknada, koje proističu iz Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica", potcrtava Osmanović.

Osim ovoga, na osnovu predloženog zakonskog rješenja, planirano je i uvođenje deset posto poreza na svaku uplatu, što će takođe osigurati dodatne prihode koji će biti usmjereni za pomoć kulturnim, humanitarnih i socijalnim ustanovama.

Osmanović je kazao kako  očekuje da će sve političke partije koje participiraju u Parlamentu FBiH podržati izmjene Zakona o igrama na sreću. Očekuje to i od HDZ-a BiH, bez obzira na činjenicu da je oporezivanje kladionica bila jabuka razdora u odnosima ove stranke sa SDA-om.

"Ukoliko HDZ BiH ostane na dosadašnjim pozicijama, to će najbolje pokazati ko i na koji način opstruiše uvođenje reda u ovu oblast. Očekujem podršku drugih kolega, SDP-BiH, DF-a i SBB-a, posebno zbog toga što smo zajednički opredijeljeni da riješimo pitanje demobilisanih boraca. Osim toga, smatramo i da je neophodno uvesti red kada je u pitanju oporezivanje kladionica", kaže Osmanović.

Međutim u SDP-u ne dijele mišljenja sa SDA. Aner Žuljević (SDP) delagatu u Domu naroda Parlamenta FBiH ističe da je ova zemlja je umorna od SDA-ovih prevara i spinova preko leđa boraca.

"Niko ih više nije izvarao od SDA i njihovih satelita. Njihova politika da građanima kroz poreze uzmu iz jednog džepa i prebace im u drugi kao pomoć, užasan je pristup kad dolazi i od SDA", kazao je Žuljević govoreći o SDA-ovom Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koji bi osigurao dodatne prihode, a dio tog novca bio bi usmjeren za finansiranje predviđeno Prijedlogom zakona o pravima demobilisanih boraca.

On ističe da SDP BiH nikada neće podržati prijedlog SDA "dok god ne prihvate činjenicu da je novac iz njihovog zakona kako ga oni vide nehuman i predatorski otet od građana, a ne vlasnika kladionica jer nastaje na stranputici nesreće ljudi koji zbog ovakve vlasti traže sreću u igrama".

Žuljević je najavio da će SDP BiH ubrzo predstaviti svoj zakon o igrama na sreću, u kojem će predstaviti modele oporezivanja i instrumente socijalnog nadzora.

"Mi želimo iz tog razloga i povećati fiksne naknade kao mjeru smanjenja uplatnih mjesta, a da pri tome definišemo nelegalnu organizaciju igara na sreću kao krivično djelo. Naša misija je manje uplatnih mjesta, manje klađenja i samim tim sretnije društvo", kazao je Žuljević.

Izmjene Zakona o igrama na sreću za Vijesti.ba komenntarisao je predsjednik Kluba poslanika DF-a u Parlamentu FBiH Dženan Đonlagić.

On smatra Koalicija SDA-HDZ BiH u ovom mandatu nije uspjela završiti proceduru oporezivanja igara na sreću, iako postoje vrlo opravdani ekonomski i fiskalni aspekti oporezivanja ove djelatnosti na način da država može dijelom u budžet inkasirati sredstva i da se jednom dijelu tih sredstava odredi namjena finansiranja",

Podsjetio je na zaključak koji je usvojen u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, a prema kojem iz izmjena Zakona o igrama na sreću jedan dio finansijskih sredstava treba obezbijediti za finansiranje zahtjeva demobilisanih boraca.

DF glasala je za pomenuti zaključak i shodno tome, dodaje Đonlagić, daje podršku kako izmjenama Zakona o igrama na sreću, tako i inicijativi da se dio sredstava od oporezivanja ove djelatnosti namijeni finansiranju boračkih potreba i zahtijeva.

"Iskreno vjerujem da će se ostvariti kroz zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, jer postoje opravdani ekonomski razlozi da se iz oporezivanja jedne takve djelatnosti dio sredstava namijeni za finansiranje obaveza koje proističu iz boračkog zakona", navodi on.

No, postavlja se pitanje da li oba zakonska rješenja mogu biti usvojena u ovom mandatu, uzimajući u obzir oktobarske izbore. Šef Kluba DF-ovih poslanika tvrdi kako nema dileme da HDZ BiH blokira rad Federalnog parlamenta.

"Na sceni je institucionalna blokada od strane predstavnika HDZ-a BiH u oba doma Parlamenta FBiH. U Predstavničkom domu idu korak dalje, pa se ni fizički ne pojavljuju niti na Kolegiju Predstavničkog doma niti učestvuju u radu ovog doma. Imajući u vidu potpunu institucionalnu blokadu rada Parlamenta FBiH, nisam siguran da se ova dva zakonska rješenja mogu dovesti do kraja u smislu da dobiju podršku oba doma, te da ih potpiše predsjednik FBiH kako bi išli na objavu u Službenim novinama. Može se desiti da prođu u Predstavničkom, ali da imamo blokadu u Domu naroda", zaključuje Đonlagić.

Biznis.ba / Vijesti.ba