Očekuju se amandmani

Zakoni o kontroli cijena i unutrašnjoj trgovini FBIH početkom marta u Parlamentu

Autor: Biznis.ba
Zakoni o kontroli cijena i unutrašnjoj trgovini FBIH početkom marta u Parlamentu
Zakoni o kontroli cijena i unutrašnjoj trgovini FBIH početkom marta u Parlamentu / Ilustracija

Za 4. mart ove godine zakazana je 10. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na čijme će se dnevnom redu naći Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena u skraćenom postupku, kao i Nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Vlada Federacije BiH u decembru prošle godine utvrdila je Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Tvrde da je riječ o potpuno novom zakonu, usklađenom sa aktima Evropske unije, a između ostalog bavi se i pitanjem zabrane rada nedjeljom.

Ukoliko bi se ova zakonska regulacija uvela u Federaciji BiH, to bi značilo da radnici u trgovinama i drugim prodajnim objektima neće raditi nedjeljom i praznicima. Stav Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine je da je to značajan korak naprijed u poboljšanju statusa radnika u ovom sektoru.

Predviđeno je da novi Zakon o unutrašnjoj trgovini obuhvatiti i trgovinu putem interneta gdje će biti definisana obaveza platformi da traže od oglašivača identifikaciju trgovaca,odnosno da li se radi o fizičkim licima ili registrovanim trgovinama.

Nema sumnje da će zakon biti popravljan i kroz amandmane u samom Parlamentu FBIH.