rezultati istraživanja

Zapaljiva politička retorika ima značajan negativni utjecaj na ekonomiju BiH

Autor: Biznis.ba
Foto: Vijesti.ba

U prostorima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine danas je predstavljen analitički izvještaj o utjecaju zapaljive političke retorike na investicione odluke. Ovaj izvještaj urađen je u organizaciji Westminster fondacije za demokratiju i britanske ambasade u BiH.

“Ovo je istraživanje koje zaista zaslužuje pažnju medija jer vi imate ključnu ulogu u izlječenju BiH od govora mržnje, oholosti i retorike podjela. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je predana pružanju podrške BiH na njenom putu ka ekonomskoj sigurnosti i punim integracijama euroatlantske strukture.

Stabilno političko okruženje i rastuća ekonomija kojom se odgovorno upravlja su krucijalni za postizanje tog cilja. To je upravo i cilj ovog cijelog projekta kojim želimo da smanjimo nivo podjela i retorika mržnje. Istraživanje je pokazalo da zapaljiva retorika doprinosi ne samo političkoj nestabilnosti nego ima i negativan utjecaj na ekonomiju i prosperitet BiH. Nadamo se da će svi koji su dio bh. politike izvući poruke iz ovog istraživanja i primijeniti ih u svom djelovanju. Time će se stvoriti bolje okruženje za incestitore i građane ove zemlje”, kazao je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Julian Reilly.

Zapaljiva politička retorika i nestabilnost doprinosi lošijem planiranju, uzrokuje manje domaće i strane investicije, a sve to na kraju utječe na loše ekonomsko stanje u državi, a znatno se odražava i na negativna migraciona kretanja, pokazali su rezultati istraživanja.

“Ne postoji izvještaj na svijetu ili ekonomista koji će vam reći da zapaljiva politička retorika doprinosi boljem stanju u društvu. Zbog svega toga jako kasnima i jako zaostajemo za zamljama regiona kada su investicije u pitanju”, kazao je Rijad Kovač.

Također, izvještaj pokazuje da zapaljiva politička retorika i govor mržnje prvenstveno šteti ugledu zemlje, generalnoj percepciji zemlje u ekonomskom smislu, udaljava nas od evropskih vrijednosti i smanjuje ukupnu ekonomsku aktivnost.

“Svaka retorika takve vrste, naročitovnajave secesionizma, je negativna poruka stranim investitorima koji će nakon toga radije odabrati neku drugu zemlju. To najbolje pokazuju ekonomski parametri, imamo najslabiji rast i regionu”, kazala je profesorica Azra Hadžiahmetović.

Većina investicija u našoj zemlji je ustvari reinvestirani novac postojećih firmi koje već posluju u BiH, što je pokazatelj da uprkos svim izazovima oni nastavljaju da investiraju dokazujući ne samo da ostaju nego i da šire svoje poslovanje.

“Jako je važno da svi zajedno razgovaramo o tome koliko svi zajedno doprinosimo negativnom imidžu BiH. Uprkos i toj zapaljivoj retorici 90% postojećih investitora preporučuje investiranje.